”Vi önskar att höstens skörd av durra blir riklig”, skriver South Park-skaparna på Twitter. Foto: TT/Twitter

South Park-skaparnas ursäkt efter Kina-kritiken: ”Länge leve kommunistpartiet!”

Uppdaterad
Publicerad

I South Park-avsnittet ”Band in China” hamnar karaktären Randy på omskolningsläger i Kina, och tvingas dela cell med Nalle Puh. Resultatet: Alla referenser till det tecknade satirprogrammet har sopats bort från kinesiska sökmotorer och sociala medier. Och nu har skaparna bakom South Park gått ut med en ”ursäkt” till kinesiska regimen på Twitter.

South Park-avsnittet med det Kina-kritiska innehållet hade premiär i USA 2 oktober.

Kort därefter resulterade South Park-relaterade sökningar på kinesiska sociala medier-sajten Weibo i ett felmeddelande, rapporterar BBC, och på filmsajten Douban får man upp ett meddelande med texten ”I enlighet med relevanta lagar visas inte detta sökresultat.”

”Vi välkomnar kinesiska censorerna in i våra hjärtan”

Twitter har nu South Parks skapare Trey Parker och Matt Stone gått ut med en officiell ursäkt till den kinesiska regimen.

”Vi välkomnar de kinesiska censorerna in i våra hem och hjärtan. Också vi älskar pengar mer än demokrati och frihet. Länge leve Kinas magnifika kommunistparti!”

”Allting ok nu?”, avslutas tweeten.

Puh-censur

Avsnittet ”Band i China” refererar till omskolningslägren för uigurer, som SVT rapporterat om, och att Nalle Puh blev en kontroversiell figur efter att hans uppenbarelse jämförts med Kinas ledare Xi Jinping.

Första gången jämförelsen syntes var under år 2013 när det på sociala medier i Kina började cirkulera och spridas bilder med Nalle Puh och hans vän Tiger, bredvid en bild på Xi Jinping tillsammans med Barack Obama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.