Peab menar att avtalen är giltiga. Foto: Johan Nilsson/TT

Peab: Förhandsavtalen är bindande

Uppdaterad
Publicerad

Peab tycker inte de har agerat felaktigt mot lägenhetsköpare och säger att avtalen för deras försenade nyproducerade bostadsrätter fortfarande är bindande.

SVT:s konsumentredaktion Plus rapporterar om flera fall där bostadsköpare har fått stora problem efter att ha skrivit på förstahandskontrakt på bostadsrätter som byggs av Peab. Två av de drabbade är Joy Nandy och Emin Durak.

 I en intervju med Plusredaktionen uppger Peabs jurist att företaget och bostadsrättsföreningen agerat korrekt som inte löst kunderna från förhandsavtalen. Det trots att det enligt bostadsrättslagen kan finnas möjlighet att häva avtalen efter förseningar.

Plus granskar bostadsaffärer

– Avtalen är bindande. Det är tyvärr vanligt att det blir förseningar i produktionen av ett helt hus, säger Åke Theblin, jurist på Peab.

Vill inte kommentera enskilda fall

Rent juridiskt har Joy Nandy, Emin Durak och andra missnöjda personer skrivit sina avtal med bostadsrättföreningen Vip-logen. Men det är Peab som startat föreningen och tillsätter styrelsen i föreningen. Men varken Peab eller bostadsrättsföreningen vill gå in i detaljerna i de enskilda fallen.

–Han (Emin) har frivilligt tecknat upplåtelseavtal. Vi tvingar inte våra köpare att ingå några avtal med oss överhuvudtaget, säger Toni Lahdo, ordförande i bostadsrättsföreningen Vip-logen.

”Inte Peabs ansvar”

Åke Theblin tycker dock att kommunikationen ibland kunde varit bättre från Peabs sida och han beklagar om kunder upplevt obehag. Men han tycker inte att bolaget kunnat göra något annorlunda trots de tvister som finns. Han menar också att tvisterna beror på prisnedgångarna på bostadsmarknaden.

– Det är inte Peabs ansvar, det här är en effekt av en marknad som gått ner, säger Åke Theblin.

Plus: Hade ni kunnat göra på något annat sätt?

– Jag har väldigt svårt att se det. Om det ska bli byggen av bostadsrätter i Sverige så krävs det att vi tidigt har bindande avtal med köpare för att föreningar ska få en finansiering för att kunna genomföra byggnationer.

Uppdatering: Peab:s uppfattning att förhandsavtalen, trots förseningen, är juridiskt bindande får stöd i två tingsrättsdomar, varav en kom så sent 26 oktober.

De ärendena skiljer sig dock från både Emins och Joyss fall. Och enligt flera jurister SVT pratat med går det inte heller att dra generella slutsatser av enskilda domar i tingsrätten.

Se mer om försenade bostadsbyggen och hör missnöjda köpare i Plus tisdagen den 1 oktober.

Förhandsavtal

Förhandsavtal gällande nyproducerade bostadsrätter regleras av bostadsrättslagen. Avtalen är bindande men konsumenten kan häva avtalet om upplåtelsen blir skäligen försenad på grund av föreningens försummelse. 

Det finns ärenden som avgjorts i tingsrätten. Men rättsläget är oklart eftersom domarna är olika och ledande bostadsjurister i Sverige är oense om hur lagen ska tolkas och när en konsument har rätt att häva ett förhandsavtal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet