Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är främst storstadsregioner som svarar att de har svårt att leva upp till behovet. Foto: Bo Bergendal/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s undersökning: Hårt tryck på covidtester i regionerna

Publicerad

14 av 21 regioner svarar SVT att de har hårt eller mycket hårt tryck på covid-19-testning. Det är främst storstadsregioner som har svårt att möta efterfrågan.

SVT Nyheter frågade samtliga regioner om de lever upp till efterfrågan på covid-19 tester. 15 av 21 regioner svarade. Alla utom en (Halland) uppger att de har högre tryck än normalt.

Det är främst storstadsregioner som svarar att de har svårt att leva upp till behovet.

Skåne: ”Efterfrågan är mycket stor och för närvarande är det svårt att hålla jämna steg med utvecklingen.”

Västra Götaland: ”Mycket stort tryck på testning, över 50 000 förra veckan. Bemanningen på labben är svår att skala upp på kort varsel och enskilda instrumenthaverier på labbet kan leda till kraftigt försämrade svarstider.”

Stockholm: ”Vi har längre svarstider än önskat. Vi arbetar stenhårt med att återgå till korta svarstider.”

Uppsala: ”Mycket högt tryck och kötiderna är så långa att det tidvis inte går att erbjuda testning. Kraftigt uttökad analyskapacitet efterfrågas.”

Värmland: ”Trefaldigt ökat tryck på de senaste tre veckorna. Regionen har anlitat flera externa parter för att klara av trycket.”

Övriga regioner som svarat uppger att de klarar av att möta efterfrågan: (Halland, Gotland, Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping,  Gävleborg, Västernorrland, Jämtland/Härjedalen och Norrbotten:

  1. Hur är trycket på tester?
  2. Lever ni upp till efterfrågan?
  3. Är det köer?
  4. Behöver ni mer resurser för att kunna testa alla som behöver?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer