Foto: SVT

Vaniljfusket: ”Man blir lurad”

Uppdaterad
Publicerad

Trots bilder på vaniljstänger på förpackningarna är det långt ifrån alla vaniljprodukter som innehåller äkta vanilj. För att bli billigare produceras ofta den goda smaken på helt andra sätt.

Det kan låta märkligt, men många av de livsmedel som marknadsförs att smaka vanilj innehåller egentligen ingen vanilj alls. Istället innehåller de ofta vaniljliknande aromämnen, som kan utvinnas från till exempel råolja, rötad granved eller till och med bävergäll – ett sekret från bäverns analkörtlar.

Många vaniljprodukter har också vaniljstänger avbildade på framsidan, men det innebär inte per automatik att de innehåller någon vanilj alls. Det finns dock vissa produkter som innehåller både och.

– Men då kan man vara ganska säker på att den huvudsakliga smaken kommer från det billigare aromämnet, säger Mats-Erik Nilsson journalist, författare och livsmedelsdebattör.

Han anser att företagen som står bakom dessa produkter luras genom den missvisande informationen på förpackningarna.

– Är det en bild på vaniljstänger, men smaken i huvudsak kommer från ett aromämne, då blir man lurad.

”Läs innehållsförteckningen”
Livsmedelsverket har i uppgift att kontrollera att reglerna om vad livsmedel får kallas och vad man får avbilda på förpackningen efterföljs. Men kontrollerna hinns ofta inte med.

– Tyvärr har den här typen av frågor inte lika hög prioritering som frågor som rör livsmedelssäkerhet, säger Lena Wallin, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Hon menar dock att innehållsförteckningen alltid bör innehålla korrekt information.

– Så om du som konsument vill veta att det är vanilj och inget annat i produkten, så kan du läsa i innehållsförteckningen och undvika produkter där det bara står arom på.

LÄS MER: Det innehåller din favoritvaniljsås egentligen

  • Vanillin – Kan framställas från råolja, från rötad granved eller från bävergäll. Det sistnämnda är dock väldigt ovanligt inom industrin. Står det vanillin kan det antingen vara vanillin från naturliga råvaror ELLER etylvanillin.
  • Etylvanillin – Framställs från råolja.
  • Arom/vaniljarom – kan både vara etylvanillin som vanillin från rötad granved ELLER riktig vaniljessens.
  • Naturlig arom – kan inte vara etylvanillin, men behöver inte komma från äkta vanilj. Det räcker med att det kommer från någon naturlig källa.
  • Naturlig vaniljarom – måste till 95 procent komma från riktig vanilj.
  • Vanilj – äkta vanilj (se nedan)

Riktig vanilj kommer från en orkidéväxt. För att få den karaktäristiska smaken måste vaniljstången genomgå flera olika moment – bland annat blötläggning, jäsning och soltorkning.

Processen tar ungefär ett halvår och är en av anledningarna till varför äkta vanilj är så dyrt. Det är också därför många så kallade vaniljprodukter helt saknar vanilj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer