Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den senaste veckan har Nordkorea skickat iväg fyra robotar. Foto: Jeon Heon-Kyun/EPA/TT, SVT.

Utrikesreportern: ”Ska ses som en provokation från Kim Jong-un”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen gick japanska myndigheter ut med varningar till befolkningen. Diktaturen Nordkorea hade fortsatt sina robottester i vad som beskrivs som ett ”rekordår”.

– Nordkorea har inte skjutit så här mycket missiler på länge. Den här uppskjutningen beskrivs som den allvarligaste attacken från Nordkorea mot Japan på nästan fem år, säger SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten.

Under tisdagsmorgonen skickade diktaturen en medeldistansrobot, som också var den första på flera år att flyga över Japan.

Tillsammans med Sydkorea och USA genomför Japan flera militärövningar. Tisdagsmorgonens uppskjutning kan ses som Nordkoreas reaktion på dessa.

– De flesta av de här uppskjutningarna kan härröras till någon form av militär övning, antingen i Sydkinesiska havet eller i Japanska havet i närheten av Sydkorea, säger Bergsten.

Bara den senaste veckan har Nordkorea skickat iväg fyra robotar, de flesta kortdistansrobotar. Tisdagens robottest har även det väckt reaktioner hos både Sydkorea och USA.

– Det ska ses som en provokation från Kim Jong-uns sida och det är också så det uppfattas, säger Bergsten.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.