Drottning Silvia, prins Daniel, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria vid prisutdelningen av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kosovo bojkottar Nobelceremoni efter priset till Handke

Uppdaterad
Publicerad

Kosovos ambassadör kommer inte att delta vid utdelningen av Nobelpriserna nästa vecka. Det skriver landets utrikesminister Behgjet Pacolli i ett inlägg på Facebook.

”Kosovo kommer inte att delta i Nobelceremonin i Stockholm i år. Jag bekräftar att vår ambassadör Shkendije Geci Sherifi kommer att bojkotta evenemanget på grund av den kontroversiella Nobelprisvinnaren Peter Handke, en vän och anhängare av Milosevics politik”, skriver Pacolli, som också skriver att han förväntar sig att Albaniens ambassadör ”agerar på ett liknande sätt”.

Inlägget har delats vidare på Facebook av Kosovos ambassad i Sverige.

Litteraturpriset har stött på kritik

Samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, enligt Nobelstiftelsens rutiner.

Svenska Akademiens beslut att tilldela den österrikiske författaren Peter Handke årets Nobelpris i litteratur har mött skarp kritik på flera håll, på grund av Handkes ställningstaganden om krigen i det forna Jugoslavien. Han har fördömts av en lång rad författare, journalister samt av amerikanska och svenska Pen.

Debatten bygger på ”feltolkningar”

Men det finns också de som anser att debatten bygger på felaktigheter och tolkningsfrågor utan enkla svar.

När Handke själv fick bemöta frågor om kontroverserna vid en pressträff i Stockholm i veckan var han snabb att avfärda dem.

– Det är en väldigt invecklad fråga, som skulle ta lång tid att svara på, jag tror inte det här är rätt forum för det, sade han om sin syn på varför åsikterna är så polariserade.

SVT har sökt Kosovos ambassad, Albaniens ambassad och Nobelstiftelsen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.