Kraftig jordbävning i Stilla havet

Uppdaterad
Publicerad

Ett gigantiskt jordskalv har skakat ett havsområde nära Fiji och Tonga, meddelar USA:s övervakande myndighet USGS. Magnituden anges till 8,2. Det hade kunnat resultera i katastrofala skador, om inte skalvets centrum legat så djupt.

Skalvets hypocentrum, alltså den centrala punkten under marken, beräknas ha legat mer än 550 kilometer ner. Därmed absorberar jordskorpan det mesta av kraften och inga skador har rapporterats.

”Vi väntar oss inte en förödande tsunami över Stilla havet”, skriver USA:s Hawaii-baserade varningsmyndighet PTWC.

Kraftigaste i år

Geografiskt låg epicentrum, punkten på havsytan rakt ovanför hypocentrum, ungefär mitt emellan ögrupperna Tonga, Samoa och Fiji. Från detta område är det cirka 300 landmil till Australiens östkust, och 250 landmil till norra Nya Zeeland.

Enligt USGS var detta den hittills kraftigaste jordbävningen i år. Den tidigare starkaste under 2018 uppmättes till 7,9, utanför Alaska i januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer