Foto: Reuters

Kris i El Salvador – soldater intog parlamentet

Publicerad

Den senaste veckan har en konflikt mellan parlamentet och presidenten utlöst en konstitutionell kris i El Salvador. Nu kritiseras presidenten skarpt, sedan han oinbjuden besökt parlamentet med militär eskort.

Bakgrunden till helgens upptrappning är en konflikt om ett lån värt omkring en miljard kronor, som presidenten kräver att parlamentet godkänner, och som ska användas till att bekämpa gängvåldet i landet. Förra veckan krävde regeringen ett extrainsatt parlamentssammanträde för att godkänna lånet.

Militär närvaro kallas säkerhetsåtgärd – men tolkas som hot

När parlamentet vägrade samlade presidenten i söndags sina anhängare utanför parlamentet och talade om den artikel 87 i konstitutionen som ger folket rätt till uppror – därefter gick han, tillsammans med tungt beväpnade soldater, in i parlamentet. Den militära närvaron förklarades som en säkerhetsåtgärd, men tolkades av oppositionella som ett illa förtäckt hot mot de parlamentariker som är emot lånet.

Inför parlamentet höll president Nayib Bukele ett tal där han varnade om att de hade en vecka på sig att godkänna lånet. Ingen ledamot från de två största partierna, vänsterpartiet FMLN och högerkonservativa Arena, närvarade.

Får skarp kritik från demokratiorganisationer

Nayib Bukele kommer från en företagarfamilj och är den förste presidenten i landet som inte kommer från FMLN eller Arena. Han gick till val på att sätta stopp för korruptionen och våldet i landet. Under hans första månader har anslagen till militären ökat, och morden blivit färre. Enligt opinionsundersökningar har han större stöd än båda de stora partierna. I nästa års parlamentsval förväntas hans nybildade parti ta många mandat.

För många i El Salvador är inbördeskriget (1980-1992) fortfarande färskt i minnet och presidentens agerande har kritiserats av människorättsorganisationer. I ett uttalande skriver Centralamerikanska universitetet att dialog krävs istället för konfrontation.

”Regeringen har lyckats åstadkomma en tydligt nedgång i antalet mord på mycket kort tid. Därför är det begripligt att det finns en irritation inför långsamheten och svårigheten att godkänna ett lån för att fortsätta uppgiften med att få ner våldet. Men irritation är en sak, att hota med att förgöra den demokratiska ordningen är något helt annat.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.