Foto: TT

Krympt gap mellan blocken

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden mellan blocken krymper till den minsta på tre år.

De tre rödgröna partierna har nu bara 1,6 procents försprång mot de fyra oppositionspartierna i Alliansen. SD minskar till 12,1 procent, enligt en färsk Sifomätning som publiceras av SvD och G-P.

För den rödgröna S-MP-regeringen är bilden splittrad. S backar jämfört med valresultatet, men ökar jämfört med oktobermätningen. MP ökar jämfört med valet och krymper jämfört med oktober.

Nu får de rödgröna partierna tillsammans 42,7 procent mot 41,1 procent för de fyra oppositionspartierna i Alliansen. Sverigedemokraterna minskar till 12,1 procent, vilket översatt till valresultat skulle ge partiet en fortsatt vågmästarroll.

Toppstyrt SD

Sverigedemokraternas företrädare har sagt att man kan tänka sig att fälla regeringens budget. Hur det skulle gå för SD vid ett eventuellt nyval väger tungt för hur partiet agerar i omröstningen i december, anser statsvetaren Andrej Kokkonen vid Göteborgs universitet.

-Sedan måste man ha organisationen med sig. Det verkar som att gräsrötterna vill att man ska rösta nej till budgeten. Det är inte detsamma som att man ska göra det, med tanke på att det är ett toppstyrt parti, utan det är nog ett beslut som tas i en mindre krets, säger Kokkonen till Göteborgs-Posten, som liksom Svenska Dagbladet publicerar mätningen.

För den rödgröna S-MP-regeringen är bilden splittrad. Socialdemokraterna backar jämfört med valresultatet och får 28,4 procent, vilket dock är en ökning jämfört med oktobermätningen.

– Vad man kan säga om S är att de är signifikant lägre än valresultatet, säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo, till G-P.

Osäkert läge

Miljöpartiet ökar jämfört med valet och får 8,4 procent, men minskar jämfört med oktober. Vänsterpartiet backar till 5,9 procent, vilket är något bättre än valresultatet men sämre än i oktobermätningen.

På den borgerliga sidan ökar Moderaterna till 25,6 procent medan Centerpartiet ligger still på 6,1 och Folkpartiet ökar till 5,5 procent. Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren och får 3,9 procent.

Toivo Sjörén bedömer att läget för M är osäkert.

– Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är borta. På det sättet säger de här siffrorna ganska lite.

De flesta nya M-sympatisörer kommer dessutom från personer som inte röstade i valet i september.

– Det kan vara ett sätt för väljare att protestera, att de lägger sig i soffan, säger Sjörén till tidningen.

Så stort stöd för blocken/partierna i procent:

Block: Stöd; Förändring*; Valet**;

Rödgröna (S, MP, V): 42,7; -1,0; -0,9;
Alliansen (M, C, FP, KD): 41,1; +0,9; +1,7;

Parti: Stöd; Förändring*; Valet**;

S: 28,4; +1,8; -2,6;
V: 5,9; -1,1; +0,2;
MP: 8,4; -0,5; +1,5;
M: 25,6; +0,9; +2,3;
C: 6,1; +-0; +-0;
FP: 5,5; +0,6; +0,1;
KD: 3,9; -0,6; -0,7;
SD: 12,1; -0,3; -0,8;

* Förändring, procentenheter sedan oktober.

**Förändring procentenheter, valresultatet i september i år.

Mätning gjord i november 2014. 1 932 intervjuade personer.

Källa: Sifo, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.