Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: SVT

Kryptiskt svar från S om arbetsgivaravgift

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson (S), ekonomisk-politisk talesperson, svarade inte nej på frågan om partiet kommer att acceptera den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Magdalena Andersson intervjuades i Agenda inför presentationen av partiets skuggbudget på måndagen.

Hon fick bland annat frågan om hur det ska gå att samarbeta med Miljöpartiet, som nu accepterat både den slopade krogmomsen och den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Agenda

I dessa två delar av den ekonomiska politiken är Socialdemokraterna och Miljöpartiet oense om 19 miljarder kronor.

Måste samarbeta

– Vi lägger fram vår politik och Miljöpartiet sin politik. Här har vi tyckt, hittills i alla fall, att det är viktigare att satsa på de ungdomar som har svårt att få jobb än, som regeringen, på ungdomar som har jobb i alla fall, sade Magdalena Andersson.

Hon medgav att Socialdemokraterna, liksom andra partier, måste samarbeta för att få genom sin politik.

– Beroende på valresultatet får vi se vad det finns för regeringsalternativ. Mycket kan hända, sade hon.

Kryptiskt svar

På en direkt fråga från programledaren Camilla Kvartoft, om Socialdemokraterna kan tänka sig att omvärdera politiken när det gäller krogmomsen och den halverad arbetsgivaravgiften för unga, svarade Magdalena Andersson lite kryptiskt.

– Så är det i opposition. Där har man varje höst möjlighet att omvärdera hela sin politik. Men vi har hittills tyckt att det är ineffektivt använda pengar.

– Du utesluter inte att ni kan omvärdera det? frågade Camilla Kvartoft.

– Vi har hittills inte tyckt att det är ett särskilt effektivt sätt att använda skattepengar. Men i opposition har man som sagt möjlighet att omvärdera allting, i alla fall en gång om året, svarade Magdalena Andersson.

Se hela intervjun med Magdalena Andersson genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet