Misstänkt IS-kvinna gripen på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna som har varit häktad i sin frånvaro kommer att ställas inför häktningsdomstol misstänkt för grov egenmäktighet med barn, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Kvinnan misstänks ha kopplingar till terrororganisationen IS.

Hon greps på Arlanda på måndagen.

Den svenska kvinnan anlände till Sverige klockan elva på måndagen och har varit internationellt efterlyst sedan 2014. Hon är i 30-årsåldern och hemmahörande i södra Sverige. Inom kort kommer hon att ställas inför en häktningsdomstol vid tingsrätten i Lund där frågan om kvinnan ska vara fortsatt häktad kommer att prövas.

Kvinnan är misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

– Vid tidpunkten då den här misstanken uppkom så var hon tillsammans med sin sambo. De var båda vårdnadshavare till det gemensamma barnet. Genom att hon begav sig utomlands, först då till Turkiet och sedan Syrien misstänker vi, då har hon skiljt den andre vårdnadshavaren från hans möjlighet att utöva vårdnaden över barnet, säger kammaråklagare Claudio Gittermann till SVT.

Anledningen till att brottet rubriceras som grovt är för att hon tagit barnet till en miljö som inte är trygg enligt Claudio Gittermann. Det finns även misstankar om att kvinnan ska ha anslutit sig till IS.

– Hon har fört barnet till Syrien år 2014 när det var en krigsplats vid den tiden och det är inte en trygg miljö för ett barn. Vi har misstankar om att hon har kopplingar till IS, säger Claudio Gittermann.

Barnet kommer att återförenas med sin far som är ensam vårdnadshavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.