Analysen avslöjar att de genetiska skillnaderna mellan könen är större än vad forskarna hade föreställt sig.
Medan män som bekant bär på en Y- och en X-kromosom, bär kvinnor på två X-kromosomer. Hittills har man trott att bara den ena av dessa är aktiv medan den andra är funktionellt avstängd. Det har helt enkelt förefallit orimligt med två fungerande könskromosomer av samma slag.
Två mänskliga arvsmassor
Men studierna, som redovisas i den vetenskapliga tidskriften Nature (050317), visar överraskande nog att 25 procent av generna hos den X-kromosom som alla trodde var tyst, i själva verket är helt eller delvis aktiva.
Enligt kartläggningen har varje X-kromosom drygt 1 000 gener. Om alltså en fjärdedel av dessa är fullt fungerande på den andra kromosom som alla kvinnor bär, innebär det i praktiken att kvinnorna har 250 extra fungerande gener.
-Det här betyder att det i grunden finns inte bara en mänsklig arvsmassa, utan två: en manlig och en kvinnlig, säger en av forskarna bakom studien, molekylärbiologen Huntington Willard vid Duke University i USA.
Aktiviteten varierar mellan kvinnor
Men det stoppar inte där. Forskarna upptäckte att genaktiviteten hos den andra kromosomen varierar från kvinna till kvinna. Det normala hade varit att samma gener varit påkopplade hos alla individer, men i själva verket är skillnaderna dramatiska.
Vad allt detta betyder återstår att utforska. En sak är dock säker: de genetiska skillnaderna mellan män och kvinnor är av allt att döma väsentligt större än vad de flesta trott – en effekt av att X-kromosomen är så komplicerad och fungerar på ett så avvikande sätt.
Normalt brukar det antas att de flesta särdrag hos könen beror på könshormoner. Men många fysiska och kanske också beteendemässiga särdrag hos kvinnor kanske i stället beror på generna i den andra X-kromosomen.
TT