Foto: TT

Lag om pappaledighet sågas av folket

Uppdaterad
Publicerad

Tanken på en helt jämställd uppdelning av föräldraledigheten mellan pappa och mamma må vara något som attraherar många, men tanken på en sådan lagstiftning sågas helt. Det här visar en undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av SVT Nyheter.

Vasaparken i Stockholm är en park som antagligen inte är särskilt representativ för hur det ser ut i landet som helhet. Det visar sig nämligen när vi är på besök att nästan hälften av alla föräldrar är pappor.

En elak tanke är att det kan bero på att sommaren är här. Fast egentligen är den där tanken inte så elak. Det är nämligen ett känt fenomen att papporna tar ut sin föräldraledighet under just den här perioden.

Ändå verkar de pappor vi pratar med vara ganska öppna för att pappor tar ut mer föräldraledighet än vad de har gjort hittills.

– Jag tror att det är bra att man ändrar regelverket så att pappor tar ut mer av föräldraledigheten. Det tror jag är viktigt för jämställdheten, säger Filip Thörn, som är på plats i parken med sin dotter.

Föräldraledighet ska inte tvingas fram

Han, liksom många av de andra pappor och mammor vi pratar med, är inte beredd att gå så långt som att tycka att det ska vara lagstadgad kvotering av allt, det vill säga att man ska tvinga pappor och mammor att dela lika. Tre pappamånader, som det blir vid årsskiftet, verkar de flesta ändå tycka är bra.

I vår Sifo-undersökning svarar 18 procent att de anser att det ska vara obligatoriskt att dela lika mellan föräldrarna. 16 procent anser att det ska vara tre pappamånader. 43 procent anser att det ska vara som idag, med endast två pappamånader. 23 procent är tveksamma.

Undersökningen visar alltså att mindre än en femtedel är beredd att gå så långt som Socialdemokraterna beslutade om för en dryg vecka sedan på sin partikongress, nämligen att kvotera fullt ut. Detta är i alla fall målsättningen på sikt. Och även om vår undersökning visar att de rödgröna väljarna är mer positivt inställda till fler pappamånader, så är det endast 20 procent av de socialdemokratiska väljarna som sympatiserar med partiets nya hållning i frågan.

Möjligen resonerar de ungefär som David Lindow, ännu en av papporna i parken:

– Det ska väl uppmuntras på ett eller annat sätt, men det är svårt att lagstifta om allting, kanske, säger han.

Tvånget har haft effekt

I debatten om kvotering har det varit hårda ord om vad som är bäst. Kampen för jämställdhet står mot kampen för valfrihet. Det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen missgynnar kvinnors ställning på arbetsmarknaden och sänker deras löner i förhållande till männen, vidhåller de som kämpar allra hårdast för kvotering. Ibland kan debatten tyckas lite märklig, eftersom debattörerna på ömse sidor ofta hyllar ett jämnt uttag. Det är tvångstanken som väcker de hetaste känslorna.

Samtidigt tycks tvånget ha varit effektivt så här långt. Erfarenheten av tidigare pappamånader visar att de har haft avsedd effekt, nämligen att uttaget av föräldraledigheten bland män har ökat. Däremot har den så kallade jämställdhetsbonusen haft en begränsad påverkan på antalet pappadagar.

”Inte fel med tredje pappamånad”

Vid årsskiftet införs en tredje pappamånad. Kanske bidrar det till att öka andelen pappalediga dagar ytterligare, och kanske, efter ytterligare något år, så diskuterar vi en fjärde. Henrik Maslov, ännu en pappa i parken, tycker i alla fall att det är bra att ytterligare steg nu tas för en obligatorisk uppdelning mellan mamman och pappan, men kan inte säga hur långt man ska driva det ytterligare.

– Jag tycker generellt att det är bra att man delar på det, och jag tycker inte att det är fel att det nu blir en tredje pappamånad. Uppenbart har det inte fungerat tidigare att få pappor att vara föräldralediga mer, och om man måste göra det mer obligatoriskt för att öka jämställdheten så kan det absolut vara nödvändigt, säger Henrik Maslov.

Fakta:

Sifo har på SVT Nyheters uppdrag genomfört en undersökning baserad på en slumpmässigt utvald webpanel. 1 031 personer har svarat på frågan ”Hur tycker du att riksdagen skall göra med föräldraförsäkringen? Tycker du att riksdagen ska besluta att...”

Svarsalternativen har varit: ”Det skall vara obligatoriskt att dela lika mellan föräldrarna”, ”Det skall vara som idag med två obligatoriska pappamånader”, ”Ha tre obligatoriska pappamånader”, samt svarsalternativet ”Tveksam, vet ej”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.