Lägg ut, lägg ut!

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 april 1975 klockan 23.46 exploderade tredje våningen på Västtyska ambassaden i Stockholm. Det blev slutet på det tolv timmar långa dramat som skördade fyra dödsoffer och 25 skadade. Utanför ambassaden stod SVT:s reporter Bo Holmström och skrek: Lägg ut, lägg ut! Men hans klassiska direktrapportering sändes aldrig direkt.

De sex unga västtyska terroristerna, medlemmar av Kommando Holger Meins, tog sig på förmiddagen in på ambassaden. En del av personalen lyckades ta sig ut, de övriga i byggnaden togs som gisslan. Terroristernas krav var att 26 fängslade medlemmar i RAF, Röda Armé-fraktionen, skulle friges ur västtyska fängelser.

Gisslan avrättas

Klockan 12.45 avrättas plötsligt en av de gisslantagna, den västtyske militärattachén Andreas von Mirbach. Senare på kvällen avrättas också handelsattachén Heinz Hillegaart.

Vid elvatiden på kvällen, strax efter det andra mordet, kallas SVT:s reporter Bo Holmström till platsen för att göra en kortare rapportering under direktsändning. Han står och fryser och väntar på att börja sända. Då kommer detonationen.

Lägg ut, lägg ut!

Bo Holmström skriker och gestikulerar vilt och börjar rapporteringen. Men den lades aldrig ut. Det klassiska inslaget har i efterhand bandats och visats för eftervärlden.

Långa fängelsestraff

Strax efter explosionen stormar polisen byggnaden och tar fem av ligamedlemmarna. Den sjätte dog av explosionen. Senare dör ytterligare en av dem av skadorna efter explosionen.

De övriga fyra medlemmarna utvisas ur Sverige och döms till långa fängelsetraff, som de för bara något år sedan har avtjänat.

Teresa Skeppholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.