Läkare: Skillnader i landet hur adhd medicineras

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige beräknas cirka fem procent av skolbarnen ha adhd, enligt siffror från bland annat Socialstyrelsen.

– Siffran är konstant, däremot ser det olika ut i landet hur man medicinerar, säger Kerstin Malmberg, överläkare på BUP i Stockholm.

I ett inslag som SVT:s Korresponderna sänder ikväll  intervjuas amerikanska och franska läkare, vilka bland annat hävdar att adhd inte finns, att det istället handlar om dåligt föräldraskap och dålig skola.

– Det stämmer inte. De här barnen har jättestora problem. När man utreder barn upptäcker man ofta att även föräldrarna också haft adhd och många frågar sig varför inte de fick en diagnos, säger Kerstin Malmberg, överläkare i Barn- och Ungdomspsykiatri i Stockholm som jobbat med barn och adhd i snart 30 år.

Korrespondenterna

I morse medverkade hon i SVT:s Gomorron Sverige.

”Medicinerar olika”

Att fem procent av de svenska skolbarnen bedöms ha adhd anser Kerstin Malmberg är en rimlig nivå.

– Adhd ökar inte, däremot medicinerar vi mer. Medicinen botar inte men man kan reducera symptomen och barnen mår bättre. Vi ligger ganska bra till just nu. Däremot ser det olika ut i landet var man medicinerar. Det beror på kunskap om man ser diagnosen eller inte.

– Man har gjort väldigt många epidemiologiska studier där man ser att den siffran, fem procent, är konstant i Sverige. I världen ligger den siffran på mellan tre-tio procent.

Var ligger Sverige i en internationell jämförelse?

– Vi ligger bra, någonstans mitt i. Vi ställer diagnoser korrekt.

Är adhd en social konstruktion?

– Det stämmer inte. Det som slår igenom forskningsmässigt är ärftligheten.

Sent födda barn ökad risk

Sveriges Radio har på morgonen sänt ut en nyhet om att barn födda under årets tre sista månader är överrepresenterade vad gäller adhd.

Skulle det kunna tyda på att man delar ut diagnoser för lättvindigt, att det egentligen handlar om omogna barn?

– Det finns väl en del i de där fem procenten som kanske i olika miljöer inte skulle få adhad, men oavsett det skulle de ändå uppfylla kriterierna.

Klockan 20.30 ikväll medverkar Kerstin Malmberg i en chatt här på sajten där du kan ställa frågor om adhd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet