Erik Lindeman, läkare på Giftinformationscentralen, varnar för de nya opioiderna som nu sprids på nätet. MT45 tas ofta genom papperstussar som stoppas i munnen. Foto: SVT

Läkare varnar för dödsdrog på nätet

Läkare varnar nu för att en ny dödsdrog är på väg att få fäste i Sverige. Drogen, MT-45, påminner om heroin och tillhör en ny typ av preparat som säljs på internet. Att ta drogen är som att spela rysk roulette, menar experter.

Den förhållandevis nya substansen, MT-45, beskrivs som betydligt farligare än till exempel de marijuana- och amfetaminliknande preparat som sedan tidigare säljs på nätet. Eftersom den skiljer sig kemiskt från narkotikaklassade substanser kan den säljas lagligt.

Preparatet är en så kallad opiod med starkt lugnande, smärtstillande och muskelavslappnande effekter, och tillhör samma drogfamilj som heroin och metadon.

– Opioder är den största dödaren i drogvärlden. MT45 är dessutom okänd och därför svår att dosera, vilket gör att man inte riktigt vet vad som är en överdos, säger överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen.

Det låter som att spela rysk roulette?

– Det är nästan värre eftersom MT-45 tillhör en drogklass förknippad med väldigt hög dödlighet. Använder man sig av den här är det snarare en fråga om när man drabbas av komplikationer, inte om man ska drabbas. Vi har tidigare varit förskonade från opioider inom nätdroghandeln, men MT-45 och några ytterligare nya liknande substanser bryter den trenden, vilket är mycket oroande. Det kommer att sätta spår i dödsfallsstatistiken, säger Erik Lindeman.

Dödsfall

Vid överdos kan man bli medvetslös eller få andningsstillestånd. Närmare 15 personer med konstaterad förgiftning av MT-45 har tagits in på svenska sjukhus för att få akut hjälp.

I januari avled en 18-årig man i skånska Klippan efter en överdos MT-45. Men ännu fler kan ha avlidit utan att ha hunnit få vård.

– Drogen har inte några dramatiska symtom, som att man blir förvirrad eller paranoid. Det kan vara så att man bara tar drogen och sedan går och lägger sig eller blir medvetslös på toaletten. Därför är det svårt att upptäcka dem som överdoserar och de kommer kanske inte ens in till sjukhus, säger Erik Lindeman.

Unga köpare

Generellt sett är köparna mellan 15 och 25 år, säger Stewe Alm, analytiker på Rikskriminalen.

Går det inte att stoppa den här drogförsäljningen?

– Anstormningen av nya substanser på nätet är så pass kraftig att situationen är svår att hantera, säger Stewe Alm.

MT-45 utreds nu och kommer eventuellt att narkotikaklassas.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer