I fabriker som producerar kläder för bland annat H&M förekommer barnarbete enligt Human Rights Watch. Foto: Human Rights Watch

Barn producerar kläder åt H&M

Uppdaterad
Publicerad

– Kambodja har en ganska stark arbetsrättslagstiftning med ett bra skydd för arbetarna, men problemet är att många fabriker regelbundet kommer undan med att bryta mot reglerna, säger Aruna Kashyap, representant med fokus på kvinnorätt på Human rights watch.

Enligt henne drabbas kvinnor hårdast eftersom uppemot 90 procent av textilarbetarna i fabrikerna är just kvinnor.

HRW har intervjuat arbetare i 73 fabriker i Kambodja och många vittnar om bland annat sexuella trakasserier, få möjligheter till att ta rast och påtvingad övertid.

– Fabrikens ägare försökte ge mig sparken för att jag ville starta en fackförening. De skickade också en man från inrikesministeriet som hotade mig för att jag skulle sluta jobba, säger textilarbetaren Devoum Chivon, som intervjuades av HRW i Phnom Penh.

Använder barn som arbetskraft

Arbetarna i en av fabrikerna som producerar kläder till H&M beskriver hur de tvingas arbeta på lediga dagar och hur arbetare hos fabrikens underleverantör inte vågar engagera sig facklig och använder barn som arbetskraft. Barn som arbetar lika hårt som de vuxna.

– Några av de värsta arbetsrättsbrotten sker hos de stora fabrikernas små underleverantörer. Orsaken till det är att ingen egentligen granskar dem, säger Aruna Kashyap.

Rekommenderar visselblåsarpolicy

Redan 2011 rapporterades det om missförhållanden i H&Ms fabriker i Kambodja. HRW vill nu att klädföretaget ser till att inspektörer från organisationen ”Bättre fabriker i Kambodja” besöker alla deras leverantörer och underleverantörer i landet, för att kontollera arbetarnas arbetsvillkor. De vill också att H&M implementerar en visselblåsarpolicy.

– Detta är något som vi rekommenderar de antar och genomför så att arbetarna vågar berätta om missförhållanden, säger Nisha Varia på HRW.

H&M vill ha mer information

Ingen på H&M låter sig intervjuas men i ett mail till SVT Nyheter skriver företaget de vill veta vilka fabriker det handlar om.

”Vi har bett HRW att dela med sig om information om de påstådda H&M-leverantörer som nämns i rapporten för att vi ska kunna följa upp på plats, vilket HRW inte har varit villiga att göra”, skriver Håcan Andersson, presskontakt på H&M.

HRW säger att de inte lämnar ut vilka fabriker det handlar om, för att skydda arbetarna från eventuell vedergällning.

Möte i veckan

H&M skriver att de för en öppen och konstruktiv dialog med HRW och att de ska träffa företrädare för organisationen i veckan. Enligt Nisha Varia på HRW har den svenska klädjätten varit ett av få företag som haft möten med organisationen kring rapportens innehåll.

– De har visat intresse för rapporten och är ett av få klädföretag som öppet publicerar vilka fabriker de samarbetar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.