Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har Schweiz som är unikt för Europa? Här är tre orsaker till varför landet går mot trenden – och har lägst inflation i Europa. Foto: Storyblocks/Karin Fallenius/SVT

Landet som går mot trenden – lägst inflation i Europa

Uppdaterad
Publicerad

När stora delar av världen kämpar mot den högsta inflationen på årtionden finns det ett litet land som sticker ut – Schweiz. Landet har just nu Europas lägsta inflation.

– De har en stark valuta, och det är unikt i Europa, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Inflationen i Sverige steg till 10,2 procent i december, från 9,5 i november. Många svenskar drabbats hårt av effekterna på ekonomin i form av dyra mat- och elpriser och stigande räntor.

Men i Schweiz är läget ett annat. I december förra året hade landet 2,8 procents inflation, vilket är lågt jämfört med Sveriges 10,2 procent i december 2022.

En stabilitet som kostar

Så har vi något att lära av det centraleuropeiska landet?

Penningpolitiskt tror inte Alexandra Stråberg att Sverige borde ta efter Schweiz. Våra ekonomier skiljer sig på flera punkter, bland annat är Sverige en mycket öppen ekonomi och därmed mer sårbar för svängningar i omvärlden.

– När det gäller energiförsörjningen så det nog många som vill göra som Schweiz nu och ha mer egen energiförsörjning, men det har kanske mer med Rysslands krig i Ukraina att göra, säger hon.

Är det bara fördelar med att ha det som Schweiz?

– De som bor i Schweiz får ju betala ett högt pris för sin stabilitet. När priserna går upp så finns förvisso ett sorts pristak, men när priserna i övriga världen går ner så behåller de sina priser på en hög nivå. Och det är ju ett väldigt dyrt land att leva i, säger Alexandra Stråberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.