”Landsbygden behöver bättre företrädare”

Uppdaterad
Publicerad

De statliga jobben har blivit fler, men inte på landsbygden där de istället blivit färre, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort.

PR-konsulten Per Schlingmann menar att städerna lockar framförallt högutbildade kvinnor eftersom de erbjuder möjligheter – och att landsbygden behöver bättre företrädare.

– Tittar man på hur landsbygden visualiseras och gestaltas så är det inte via de väldigt duktiga entreprenörerna som finns runt om i landet. Det är knivskarp konkurrens om människor. Människor är hårdvaluta. Lockar du människor kommer pengarna, säger han i Gomorron Sverige.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

”Saknar förutsättningar”

Men Christel Gustafsson, landsbygdsstrateg på Jordbruksverket, säger att en undersökning Jordbruksverket låtit göra visar att det är just unga, ambitiösa kvinnor som helst vill bo på landet – men de rätta förutsättningarna finns inte där.

– Finns det inte bredband, finns det inte kommunikation, tar man bort de offentliga jobben, finns det ingen förskola i närheten, då spelar inte viljan en så stor roll. Det här är något vi styr i samhället, säger hon och fortsätter:

– Urbanisering är ingen naturlag. Det är det offentliga som bestämmer var de offentliga jobben ska vara.

Per Schlingmann tror inte att ”rätt förutsättningar” räcker för att locka människor att bo på landsbygden istället.

– Jag är hoppfull till landsbygden men jag tror att vi måste tänka om, vi måste koppla oss till städer och vi måste hitta nya sätt för människor att kunna jobba både i stad och på landsbygd.

”Man kan inte göra det till en individfråga”

Enligt honom är politikernas prat om en levande landsbygd ett rättesnöre som ingen vågar ifrågasätta och han tycker att den nationella politiken borde bejaka urbaniseringen. Christel Gustafsson menar att politiker istället borde bli bättre på att se det ömsesidiga beroendet mellan städerna och landsbygden.

– Jag tycker inte att man kan göra det till en individfråga, att de som bor där på något vis borde fixa det här så att de kan bo kvar. Vi borde se att det finns ett ömsesidigt beroende och att en levande landsbygd som producerar och levererar är av nytta för hela Sverige. Monterar vi ned landsbygden så att de inte längre levererar så drabbar det städerna också och därför tycker jag att det är obetänksamt att tänka stad eller land. Det ömsesidiga beroendet går åt båda hållen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – MYNDIGHETSFLYTT

Mer i ämnet