Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polska Dorota var gravid i femte månaden när hon dog i sjukhussängen. Hennes öde är inte unikt och dödsfallet väcker ilska i den polska kvinnorättsrörelsen. Ikväll ägde landsomfattande protester rum. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Landsomfattande protester i Polen efter gravida Dorotas död

Uppdaterad
Publicerad

Polska Dorota var gravid i femte månaden när hon dog i sjukhussängen. Hennes öde är inte unikt och dödsfallet väcker ilska i den polska kvinnorättsrörelsen. I kväll ägde landsomfattande protester rum.

– Vi protesterar mot den medicinska felbehandlingen av läkare i Polen. De nekar kvinnor abort trots att det är lagligt när kvinnans liv är i fara, skrev kvinnorättsrörelsen i ett pressmeddelande, inför protesterna.

Dorota var bara i vecka 20 när fostervattnet gick. Hon tas in på sjukhus och blir ordinerad sängläge.

Tre dygn senare dör Dorota. Dödsorsaken är sepsis, ett tillstånd där en infektion får organen att sluta fungera.

Enligt hennes man fick paret aldrig någon information om att Dorotas liv kunde vara i fara. De fick heller inte veta att chanserna för barnets överlevnad var små och att en abort kunde rädda Dorotas liv.

Sjukhuset gjorde fel

Polens hälsominister har i veckan betonat att kvinnor har rätt till abort när det finns risk för kvinnans liv eller hälsa. Och budskapet presenterades på samma presskonferens där Polens ombudsman för patienträttigheter konstaterade att sjukhuset gjort fel.

Kritiker menar dock att dödsfallet är en konsekvens av skärpningen av abortförbudet i landet. Sedan 2021 är abort förbjudet även när fostret är livsodugligt. Enligt kvinnorörelsen har läkare sedan dess blivit restriktiva med abort, även när det finns risk för kvinnans liv.

Kritik mot läkarkåren

Marta Lempart leder den polska kvinnorättsrörelsen “Strajk kobiety”. Deras kritik riktar sig numera inte bara mot regeringspartiets abortmotstånd utan också utan mot läkarkåren.

– Ja, det är Lag- och Rättvisepartiet som gav läkarkåren möjligheten, ursäkten, att tortera patienter och se dem dö. Men att vissa läkare ivrigt utnyttjar detta, det ligger helt och hållet på läkarnas ansvar.

Fem dödsfall efter nytt abortförbud

Minst fem kvinnor har mist livet efter åtstramningarna av abortförbundet, enligt kvinnorättsrörelsen. Fredagens protester går under parollen #NotOneMore och kritiken mot polsk sjukhusvård är hård.

Marta Lempart, uppmanar polska kvinnor att vara beredda på söka kontakt med advokat, frivilligorganisationer och media när de får sjukhusvård.

– Tro inte ett ord av vad de (sjukhuset red. anm.) säger. Lita inte på dem. Annars blir du nästa, säger Lempart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.