En kvinna är ute och dansar och en man går en korsvandring i Stockholm. Foto: TT

Långfredagen – inte längre så stilla

Uppdaterad
Publicerad

Den långa fredagen är inte längre förknippad med förbud. – Nu finns det till och med långfredagsdisco, säger prästen Thomas Stoor.

Långfredagen firas till minne av Jesus död på korset och är en svensk helgdag. Fram till 1969 tvingades barer, teatrar och biografer i Sverige hålla stängt. Och Sveriges Radio spelade bara stilla och kristna sånger.

Långfredagsdisco

Tanken med dagen är att man ska hålla sig inomhus och skippa hushållsarbete för att minnas Jesus. Förr fick inte ens barnen leka.

– Man fick i princip inte göra någonting, säger Lena Kättström Höök, etnolog och intendent på Nordiska museet.

– Ja, det var en sorgens dag och man klädde sig i svart. Men nu finns det både skärtorsdags- och långfredagsdisco. Förr var det otänkbart, säger prästen Thomas Stoor.

”Stressa ner”

Han tillägger att han tycker att det är viktigt att ta det lugnt och umgås med familj och vänner på långfredagen och på söndagar.

– Man borde umgås och vara ute i naturen istället för att jobba eller åka till Ikea. Man måste stressa ner och ta vara på sin hälsa, säger Thomas Stoor.

Pisktradition

En gammal långfredagstradition är att den som först vaknar får risa de andra familjemedlemmarna, alltså ta påskriset och piska dem.

Så är det i andra länder

I Danmark flaggar många på halv stång på långfredagen. I Finland fanns en lag som förbjöd nöjestillställningar fram till 1999 och på Åland avskaffades nöjesförbudet först 2010. På Irland får inte alkohol säljas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.