Lär känna SVT:s korrespondenter

Uppdaterad
Publicerad

När andra flyr därifrån, springer de rakt in i stormen. Jordbävningar, krig och våldsamma demonstrationer är deras vardag. Varje dag berättar de för oss om vad som sker i världen och beskriver en verklighet som många av oss aldrig hade fått ta del av annars.

Här är SVT:s korrespondenter.

Samir Abu Eid

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Korrespondent med uppdrag att resa dit publiken föreslår

Foto: Pablo Torres/SVT

Största utmaningen på jobbet? 

Den största utmaningen just nu att ta sig till de platser vi skulle vilja vara på.  

Coronapandemin pågår fortfarande och många länder har reserestriktioner och karantänsregler vilket gör det svårjobbat. Det är frustrerande att inte kunna vara på plats i vår omvärld och rapportera. Men nu i höst hoppas jag att det trots allt är möjligt att resa till länder i Mellanöstern och andra världsdelar.

Jag ska kämpa hårt för att vara vår publiks ögon och öron ute i världen.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

De senaste åren har jag haft ett särskilt uppdrag som publikens korrespondent. Det är ett fint initiativ från SVT och det har varit väldigt intressant att åka ut i världen på direkt uppdrag från våra tittare. Jag har fått många bra idéer och förslag från publiken som har blivit sevärda TV-reportage. 

Jag älskar mitt jobb som utrikeskorrespondent. För mig finns det inget bättre än att själv vara på plats ute i världen och rapportera hem det jag ser och upplever. Ibland kan det vara smärtsamt att rapportera om oskyldiga människor som drabbas av krig och elände – men samtidigt känns det bra att kunna göra dessa människors röster hörda. 

Viktigaste frågan närmaste året?

Den viktigast frågan är den pågående coronakrisen och dess efterverkningar. 

För min egen del kommer jag särskilt försöka följa hur det går i fattiga länder. I många länder i Mellanöstern och Afrika finns inga skyddsnät eller stödpaket på hundratals miljarder och där har redan många människor drabbats hårt. Antalet människor som faller ner i djup fattigdom väntas öka. 

Jag kommer också fortsätta bevaka krigen och konflikterna i Syrien, Jemen, Libyen, Afghanistan och Israel-Palestina.

Se ett reportage som Samir Abu Eid minns från året som gått, om en pappa som fick sin dotter att skratta trots att bomberna föll över staden Idlib i Syrien:

Stina Blomgren

Placering: Beirut, Libanon

Bevakningsområde: Mellanösternkorrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Säkerheten är en stor utmaning. Det gäller både i konfliktzoner som i Syrien, och vid massprotester som i Irak och Libanon. 

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Att få visa vilken kraft människor har att resa sig trots svåra omständigheter. Varje dag möter vi ett hoppingivande mod och det är något jag gärna vill förmedla i våra reportage. Ett exempel är alla de volontärer som just nu går från hus till hus här i Beirut och sopar upp glassplitter och lagar det som är trasigt efter explosionen. Den kraften ger hopp om framtiden. 

Viktigaste frågorna det närmaste året?

Coronapandemin och dess effekter på länder och på människors liv.

Iranavtalets framtid – det kommer avgöras under hösten och påverkar maktrelationerna mellan länderna i Mellanöstern.

För mig som bor i Beirut blir det också viktigt att följa den kritiska situation som Libanon befinner sig i efter explosionen och den ekonomiska krisen här. Just nu avgörs landets framtid. 

Spela klippet för att följa med i Stina Blomgrens arbete som korrespondent:

Bert Sundström

Placering: Moskva, Ryssland

Bevakningsområde: Rysslandkorrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Det jobbigaste med att arbeta i Ryssland är krånglig byråkrati och en sorts allmän oro över vad kontakt med utländska journalister från utlandet kan få för konsekvenser. Det kan ta månader att få tillstånd att filma på en viss plats, och det är tydligt att många vi vill träffa är tveksamma eftersom de vet att det de säger kan användas emot dem. Landets storlek ställer också till det en del. När något spännande händer i Vladivostok och vi vill åka dit så betyder det ungefär samma restid från Moskva som att flyga till Los Angeles.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Jag har ju bevakat Ryssland i nästan tjugo år nu. Under hela den tiden har landet styrts av en och samma person, Vladimir Putin. Att se hur Putin och kretsen runt honom tar ett allt fastare grepp om landet är obehagligt, men att då och då kunna göra inslag om folk som strävar efter att göra landet både mer demokratiskt och mer välmående är upplyftande. Kort sagt: mötena med vanliga ryssar, som oftast är vänliga, öppna och generösa är mina glädjeämnen här.

Viktigaste frågan närmaste året?

På ytan handlar allt om hur president Putin ska hantera sitt fortsatta maktinnehav. Få tror att han kommer att tillåta någon utveckling mot demokrati. Men missnöjet växer, folk har inte sett sin levnadsstandard öka på många år och det märks att makthavarna är bekymrade. Jag tror att ekonomin blir viktigast. Hur ska Kreml kunna göra så folk känner att de får det bättre samtidigt som oljepriset är lågt och krigen i Syrien och Ukraina slukar enorma resurser.

Spela klippet för att följa med i Bert Sundströms arbete som korrespondent:

Christoffer Wendick

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter, tidigare Europakorrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Europa sover aldrig. Bland det svåraste är att behålla överblicken och hänga med i allt som händer på min kontinent – samtidigt som jag också måste tränga ner på djupet i många ämnen och skeenden. Det är lite som att spela både piano och schack på samma gång. Ofta sker flera stora händelser samtidigt. Detta tvingar mig ibland till svåra beslut om vad jag ska bevaka. För inte heller jag kan vara på mer än en plats i taget.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Variationen är enorm. Jag slås ofta av hur många olika uttryck och kulturer som ryms i det här lilla hörnet av vår planet. Det är ett jobb där jag ständigt är i rörelse. Från Dublin till Nicosia. Från Lissabon till Tallinn. Jag får hela tiden träffa spännande människor och dela vidare deras berättelser. Tillsammans bildar detta en större berättelse om dagens EU och Europa. Och nästan varje dag vaknar jag med känslan av att allt kan hända.

Viktigaste frågan närmaste året?

Pandemins följder kommer vara den stora frågan. Inte bara det som rör hälsa och sjukvård, utan alla sidoeffekterna. Viruset tränger sig in i ekonomin. Många europeiska företag har det svårt, men också många hushåll och familjer kämpar mot arbetslöshet och fattigdom. Viruset tar sig in i politiken. Europas ledare kommer vinna eller förlora val beroende på hur de klarar krisen. Forskarnas jakt på ett vaccin och nya uppfinningar, nya vanor och beteenden kommer vi också berätta om under året som kommer. 

Erika Bjerström

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Klimatkorrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Normalt sett är det utmaningen att välja ut de nyheter och reportage som är de allra viktigaste, mest sanna och relevanta. Men just nu är covid-pandemin den stora utmaningen, som gör att det knappt går att resa! De länder som jag vill resa till och göra de viktigaste klimatnyheterna ifrån har stängt sina gränser för mig som svensk journalist. Det är sjukt frustrerande.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Min bevakning av klimatkrisen för mig till den fattiga lantbrukaren i Madagaskar vidare till tech-företagen i San Fransisco och till solkraftsfarmerna i Marockos öken. Att göra research och hitta berättelserna om klimatkrisens konsekvenser, de smartaste idéerna hur vi ska rädda planeten undan upphettning och hur det ska ske på ett socialt rättvist sätt är ett drömuppdrag för en utrikeskorrespondent. Djupt meningsfullt.

Viktigaste frågan närmaste året?

Håll ögonen på den gröna energirevolutionen, den går snabbare än vi trott. Vissa säger att 2020 är ett förlorat år eftersom de globala klimatförhandlingarna ställdes in, men jag tror inte att klimatfrågan kommer lösas i luftkonditionerade förhandlingsrum. Det finns nya horisonter att hålla koll på.

Se ett reportage som Erika Bjerström minns från året som gått, om protester mot nedläggning av kolkraftverk i Spanien:

Stefan Åsberg

Placering: Washington, USA

Bevakningsområde: USA-korrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Inget är svårare än att beskriva ett djupt polariserat land. Så är det i Israel, så ser verkligheten ut i Donald Trumps USA. I dag väller mejlen in på ett sätt jag inte upplevt tidigare under mina år i USA. Det är politiska motståndare som hatar varandra och alltid finner en anledning att tolka mina inslag som ett förvanskande av den amerikanska politiken. Det måste bara bli rätt så vi kan ge tittarna det där nyanserade som vi står för.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Viljan att berätta driver mig. Osäkerheten inför det svårtolkade som ligger framför mig de kommande 24 timmarna och att balansera på den där slaka linan som skiljer succé från fiasko. Det är adrenalin och en tävlingsinstinkt som bara kan ägas av en misslyckad idrottsman som får mig att kasta mig ut där på arenan för allmän beskådan.

Spela klippet för att följa med i Stefan Åsbergs arbete som korrespondent:

Alexander Norén

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Tech-korrespondent

Foto: SVT.

Största utmaningen på jobbet?

Att hinna med alla nyheter inom tech-området. Det bara exploderar med spännande saker som förtjänar att uppmärksammas. Men vi vill ju kunna göra reportage där vi träffar människorna som berörs, visa på exempel i verkligheten hur ny teknologi förändrar vår vardag i världen. Det har blivit svårare när vi bara kan intervjua på distans under pandemin.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Att få kika bakom hörnet och se vad som kommer bli verklighet om några år, att få träffa de människor som har visionerna – och mardrömmarna – om hur exempelvis artificiell intelligens kommer förändra vårt samhälle lika omvälvande som elektriciteten under den tekniska revolutionen för 100 år sedan. Vi är inne i en ny sådan brytningstid där man i historieböckerna kommer prata om ett ”före” och ett ”efter”.

Viktigaste frågan närmaste året?

Som allt annat: pandemin. Tech-industrin har tagit stormsteg framåt under krisen. För att hjälpa, och för att bygga sig en plattform som viktiga spelare för att få samhället att fungera. Det ger dem ökad makt och en bättre förhandlingsposition gentemot de politiker som hotar med reglering för att de växt sig för stora. De stora techbolagen, såsom Amazon och Facebook, kommer att komma ut ur krisen ännu större och mäktigare än någonsin.

Ulrika Bergsten

Placering: Peking, Kina

Bevakningsområde: Asienkorrespondent

Foto: Ronald Verhoeven/SVT

Största utmaningen på jobbet?

Att få tillträde till människor och få veta hur de ser på livet, det vill säga att få dem att tala fritt. Det kan också vara oerhört svårt att komma nära människor om man inte talar språket.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Dynamiken och kreativiteten i Asien är fantastiskt inspirerande. Utvecklingen går i rekordfart.

Viktigaste frågan närmaste året?

Det kommer definitivt vara Asiens i allmänhet och Kinas i synnerhet ekonomiska återhämtning. Och hur Kinas och USA:s relation utvecklas.

Spela klippet för att följa med i Ulrika Bergstens arbete som korrespondent:

Jennifer Wegerup

Placering: Rom, Italien

Bevakningsområde: Italienkorrespondent

Jennifer Wegerup i Rom. Foto: SVT Helgstudion

Största utmaningen på jobbet?

Att alltid försöka förstå och skildra alla sidor av en komplex verklighet och vara så sann som möjligt. Sen kan det var stressigt och krävande och ensamt utan redaktionen nära.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Att Italien är så mångfacetterat, så komplext. Kontrasterna: de stora skillnaderna mellan nord och syd, det politiska spelet, maffian, landets skönhet, italienarnas underbara okuvlighet. Svårfångat men just därför så lockande.

Viktigaste frågan närmaste året?

Hur Italien går vidare efter corona-pandemin. Hela världen är drabbad men i Europa är Italien tredje största ekonomin och den var så sargad redan förut. Visst får man EU-hjälp men det kommer ändå att bli en stor utmaning som riskerar att få, och redan fått, enorma följder i folks vardag, med risk för utbredd fattigdom och sociala problem.

Se ett reportage som Jennifer Wegerup minns från året som gått, om vad som hände i Italien när coronakrisen slog till:

Tigran Feiler

Placering: Buenos Aires, Argentina

Bevakningsområde: Latinamerika-korrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Att göra en gigantisk region som Latinamerika rättvisa i nyhetsbevakningen är svårt. Omöjligt rent ut sagt. Därför blir det oftast fokus på de större länderna med risk att intressanta händelser och skeenden i mindre länder faller bort. Det är också utmanande att försöka fånga sådant som faller utanför den traditionella ramen för nyheter. Latinamerika är en populärkulturell stormakt och spanskan ett snabbt växande globalt språk. Ungdomar världen över beundrar latinamerikanska artister och fotbollsproffs. Hur många kan nämna en kinesisk stjärna? Att i rapporteringen bättre lyckas skildra de här sidorna av Latinamerika är en härlig utmaning.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Flera latinamerikanska länder hamnar i topp bland världens farligaste platser för journalister, människorättsaktivister och miljöförsvarare. Trots det finns här ett myllrande civilsamhälle fullt av modiga människor som försöker hitta lösningar på problem som korruption, kriminalitet eller kvinnovåld. Att få möta dessa eldsjälar som generöst öppnar sina dörrar för oss är oerhört inspirerande. Det ger hopp om framtiden – även när situationen ser nattsvart ut för stunden.

Viktigaste frågan närmaste året?

Jag tror att frågan om fattigdom och ojämlikhet kommer dominera agendan framöver. Coronakrisen har blottat sprickorna i Latinamerika som redan var världens mest ojämlika världsdel och där klyftorna nu väntas växa ytterligare. Uppemot 50 miljoner latinamerikaner riskerar att halka ner i fattigdom och den protestvåg som skakade regionen under 2019 kan ta ny fart. På lite längre sikt är klimatkrisen det stora hotet – snötäcket i Anderna försvinner, regnperioder rubbas och extrema temperaturer blir allt vanligare. Och om avverkningen i Amazonas fortsätter att öka kan hela regnskogen förvandlas till savann med oöverskådliga konsekvenser för klimatet på kontinenten och jordens möjligheter att klara klimatkrisen.

Se ett reportage som Tigran Feiler minns särskilt från året som gått, om hur många som dödas av polis i Rio de Janeiro varje dag:

Malin Mendel

Placering: Bombay, Indien

Bevakningsområde: Indienkorrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Att inte stressa upp sig över allt som kan gå fel. Visum som inte utfärdas, tåg och flyg som är försenade, broar som kollapsat, vägar som är översvämmade, intervjupersoner som inte dyker upp, kameror som får värmeslag, att man blir sjuk, eller att solen hinner gå ner för man måste dricka massa te med olika bybor. Eftersom jag filmar själv är det mycket att tänka på samtidigt. Det gäller att ha koll på all teknik och inte glömma några frågor, samtidigt som jag vill att de jag intervjuar ska känna sig bekväma. Men hittills under mina femton år i Indien har jag alltid fått ihop reportagen – tillslut. För mitt i det indiska kaoset är ändå allt möjligt, bara man tar det coolt.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Indien har blivit ett av världens viktigaste länder ekonomisk och politiskt, men också kulturellt och militärt, vilket gör att intresset för landet ökat markant. Men det som lockar mig mest är alla olika människor jag får träffa. De allra flesta är otroligt öppna och välkomnande, det är lätt att få kontakt och skämta. Indien är ett drömland att filma i, eftersom det är så färgstarkt och livligt. Dessutom är Indien som en hel kontinent med sina olika delstater, kulturer, religioner och språk, så jag lär mig nya saker varje dag och har väldigt sällan tråkigt. 

Viktigaste frågorna det närmaste året?

Indien har drabbats hårt av corona och arbetslösheten har ökat enormt. Många indier har inga marginaler och oron för svält är stor, liksom för ökade spänningar mellan olika grupper. Indien kallas ofta världens största demokrati, men de senaste åren har Indien dalat på det internationella pressfrihetsindexet, och minoriteter som muslimer och kristna utsätts för både våld och diskriminering. Kvinnors situation är också en väldigt viktig fråga, liksom hur mycket Indien är beredda att satsa på klimatet. Jag kommer också ha koll på gränsbråket med Kina, liksom den ständigt pågående konflikten med Pakistan om Kashmir. Såväl Indien som Kina och Pakistan har kärnvapen, vilket gör att det ligger i världens intresse att undvika en upptrappning till varje pris.

Se ett reportage som Malin Medel minns särskilt från året som gått, om klimatförändringarnas effekter i Bombay:

Carina Bergfeldt

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter, tidigare USA-korrespondent

Foto: Andreas Zernell, SVT

Största utmaningen på jobbet?

Allt som man inte hinner berätta om. Det sker så mycket i USA hela tiden, och när man ringde cheferna hemma för att fråga ”vill ni att vi ska prata om x eller y eller z?” var svaret ofta ”nej vi orkar inte med USA i dag”.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Det som är så fantastiskt med USA är spännvidden på precis allt. Du har de rikaste och de fattigaste, de är mest innovativa och mest konservativa, det är öken och hav och landsbygd och stad och demokrater och republikaner och alla åsikter som kan rymmas i ett land. Det är en helt ljuvlig gryta att röra runt i och försöka göra begriplig för svenskar.

Viktigaste frågan närmaste året?

Hur president Trump hanterar Corona kommer att bli avgörande i höst när landet ska välja en ny president. Allt annat sker lite i skymundan av valet 3 november. Det blir väldigt intressant att se vilken väg USA väljer att gå.

Elin Jönsson

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter, tidigare Ryssland-korrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Största utmaningen för mig är ofta att hitta personer som stödjer makten i en autokrati/diktatur och vill ställa upp framför kameran. Ofta är de skeptiska till västerländska medier eller misstänksamma, eller bara passiva politiskt – medan de som är i opposition oftast drivs av engagemang och vill inget hellre än att berätta. Det kan vara svårt att få balans. En annan utmaning är att lyckas förklara ett komplicerat politiskt skeende i ett land som få har kunskap om och just att göra detta på väldigt kort tid, kanske mindre än två minuter.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Det bästa är människorna – deras drivkraft och mod, öppenhet och gästfrihet. Att få visa detta är det som driver mig som journalist, som jag gjorde i mitt reportage ”En by av barn”. Och så är politiska utvecklingen i exempelvis Ryssland alltid fylld av överraskningar. Putin är en spännande taktiker, man vet aldrig var han har på fickan. I Polen är människorna imponerande insatta i politiken och ofta väldigt intellektuella. Det skapar väldigt intressanta samtal, men gör det svårt att klippa ner inslagen.

Viktigaste frågan närmaste året?

I många av länderna är det polariseringen – ska den brytas? Vad händer annars med ett samhälle när invånarna glider alltmer isär. I Ryssand och Belarus är det spännande hur folket kommer att hantera sina auktoritära ledare. Det bubblar av missnöje men än så länge ligger locket på. Vad händer när trycket blir för stort?

Se ett reportage som Elin Jönsson minns särskilt från året som gått, om en by på den ryska landsbygden där lärarna började adoptera barn:

Tomas Thorén

Placering: Istanbul, Turkiet

Bevakningsområde: Turkietkorrespondent

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet? 

Det genomusla läget för pressfriheten i Turkiet, även om det drabbar inhemska kollegor allra värst. Många gånger har jag klarat mig ur knepiga situationer tack vare att jag kan språket.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb? 

Nerven. Att nära kunna följa några av vår tids största nyhetshändelser. Men sanningen är också att jag är djupt förälskad i livet i Istanbul, inte minst för matens skull.

Viktigaste frågan närmaste året?

Flyktingfrågan och trätandet med EU. Turkiets växande ambition som en regional stormakt samtidigt som president Erdogan kämpar med svikande popularitet på hemmaplan på grund av den dåliga ekonomin. Om Donald Trump förlorar valet kan det få stora konsekvenser, som sanktioner mot Turkiet och ett förändrat läge i Syrien.

Se ett reportage som Tomas Thorén minns särskilt från året som gått, om svenskar som flygs hem från Turkiet under coronakrisen:

Lena Scherman

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter med fokus på dokumentärer

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Det är ständiga utmaningar, med allt från att söka och få visum, ta sig förbi svåra tulltjänstemän, hitta bra historier att berätta som också säger något allmängiltigt om den samtid vi alla lever i. Utmaningar som förstås också är del av tjusningen med mitt jobb.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Det som lockar är det spännande, utmanande och hela tiden roliga i att få träffa människor. Människor som lever så otroligt olika liv med enormt olika förutsättningar och chanser, men där jag hela tiden upplever att vi ändå är så lika. Vi brottas med samma problem, vi bekymrar oss för våra barn, för vår framtid, för släkten. Vi tänker på våra föräldrar och deras föräldrar. Vi befinner oss alla på genomresa i livet och det är, mitt i alla problem och svårigheter, en trygghet och styrka i att få uppleva den här samhörigheten.

Viktigaste frågorna det närmaste året?

Just nu finns det väl bara två övergripande frågor som på något sätt underordnar alla andra frågor. Det är coronapandemin och klimatförändringarna och vad de betyder och kommer att ha för betydelse för och på världen. Ekonomiskt, socialt och mänskligt.

Se ett reportage som Lena Scherman minns särskilt från året som gått, om Florence Abu som såldes av människohandlade och hamnade i Ryssland:

Anna-Maja Persson

Placering: Stockholm

Bevakningsområde: Utrikesreporter med fokus på Storbritannien och brexit

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Att göra den komplexa och evighetslånga brexitprocessen så begriplig och intressant som det bara går. Själv är jag ju närmast besatt av Storbritannien, en tvättäkta anglofil, och jag hoppas att min entusiasm smittar av sig på tittarna. Men jag inser att de krångliga turerna kan skrämma bort en del. Mitt mål är att så många som möjligt ska tycka att brexit är lika spännande att följa som jag gör. Att väcka tittarnas nyfikenhet.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Det är ju första gången ett land lämnar EU-samarbetet. Det är ett historiskt skeende som är oerhört intressant att bevaka. Det som lockar mest är att få träffa huvudpersonerna i dramat, nämligen britterna själva. Att få resa runt i Storbritannien och skildra förhoppningarna, besvikelserna och alla starka känslor som brexit väcker. Jag har till exempel träffat familjer som splittrats, gamla vänner som inte längre pratar med varandra. Det är något som stannat kvar hos mig.

Viktigaste frågan närmaste året?

Den första januari är övergångsperioden slut, och vi vet ännu inte vad som händer då. Kommer EU och Storbritannien att ha enats om ett handelsavtal eller inte? Konsekvenserna av de pågående förhandlingarna kommer att prägla rapporteringen en bra bit in på året. En annan viktig fråga är huruvida den brittiska unionen kommer att överleva brexit. Jag tänker framför allt på Skottland där självständighetsivrarna vädrar morgonluft. Och så coronapandemin såklart. Premiärminister Boris Johnson står inför formidabla utmaningar när brexit ska genomföras fullt ut samtidigt som pandemin härjar.

Se ett reportage som Anna-Maja Persson minns från året som gått, om skottarnas krav på ny folkomröstning efter valet i Storbritannien:

Liselott Lindström

Placering: Nairobi, Kenya

Bevakningsområde: Afrika

Foto: SVT

Största utmaningen på jobbet?

Den största utmaningen är definitivt att Afrika är så enormt. I praktiken är det är omöjligt att bevaka hela kontinenten, och det betyder att man aldrig ger helheten eller de enskilda länderna rättvisa då man inte hinner vara överallt eller kan kunna allt om alla länder, för att inte tala om alla språk. Byråkrati och logistik är andra utmaningar, det krävs mycket både pappersarbete och tålamod för att resa. Man är konstant utanför sin bekvämlighetszon, vilket jag älskar att vara.

Vad lockar i just ditt bevakningsområde/jobb?

Afrika är ett väldigt underrapporterat område, vilket betyder att det både är lätt och svårt att hitta intressanta historier. Delvis är det mesta man berättar rätt nytt för en stor del av publiken, samtidigt betyder det att många saknar kontext och bakgrundskunskap, och det blir ibland svårt att tillfredsställa både dem som är väl insatta och dem som inte har så mycket kunskap från förr.

Viktigaste frågan närmaste året?

Hur kontinenten och speciellt Sydafrika kommer att klara pandemin är definitivt en stor fråga. Vilka konsekvenser pandemin får för ekonomierna och sysselsättningen, och vad det leder till är frågor som kommer att dominera de kommande åren. Delvis kopplat till det är hur det kommer att gå i Etiopien. Ett knappt år efter att premiärministern fick Nobels fredspris är läget spänt, och det hett efterlängtade valet har på grund av pandemin skjutits fram på obestämd tid.

Vill du veta hur korrespondenterna arbetat under coronapandemin? Se dokumentären ”Resa till smittan” på SVT Play.

Chatta med SVT:s korrespondenter!

Vilka konsekvenser har coronapandemin fått utanför Sveriges gränser – och hur är det att försöka beskriva den? Nu samlas SVT:s korrespondenter och utrikesmedarbetare för att berätta om sitt arbete, och för att svara på dina frågor.

• Programmet sänds onsdag 12 augusti klockan 19 i SVT2 och på SVT Play.

• Du kan också chatta med korrespondenterna här på svt.se eller i Duo-appen. Chatten börjar i samband med sändningen och fortsätter till klockan 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.