Det är för få undervisningstimmar i historia enligt Lärarnas riksförbund. Foto: SVT

Lärarfacket: För lite tid för historia i skolan

Publicerad

Det är för få timmar i historia i skolan. Det varnar Lärarnas riksförbund nu för. Bakgrunden är Skolverkets beslut om att låta antiken vara kvar i undervisningen trots för få undervisningstimmar.

Debatten om antikens plats i historieundervisningen slutade med att perioden fick vara kvar i läroböckerna. Detta efter att Skolverket valt att förändra sitt förslag om nya kursplaner efter hård kritik. I det färdiga förslaget som kom strax före jul var antiken tillbaka men samtidigt fanns grundproblemet kvar. Det är för få undervisningstimmar.

– Med anledning av Skolverkets översyn av kursplanerna, så måste också regeringen skyndsamt se över timplanen. Du kan inte bara öka i den ena utan att den andra följer efter, säger utredningschefen Pontus Bäckström på Lärarnas riksförbund.

Ministern försiktigt positiv

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill inte lova om, och i så fall när, hon kan se över timplanen. De nya kursplanerna är tänkta att börja gälla hösten 2021 och innan dess behöver timmarna bli fler enligt facket.

– Jag är öppen för att se över om det behövs fler timmar i något eller några ämnen. Samtidigt finns det alltid förespråkare för att alla ämnen ska få fler timmar, så det här är en fråga man får hantera med en viss omsorg.

Förslag: Öronmärk timmar istället för pott

Att lägga till fler timmar i timplanen är inget som görs lättvindigt. Det betyder fler lärarledda timmar i ett läge där lärarbristen redan är svår på många håll. Dessutom kräver det också mer pengar. Därför föreslår Lärarnas Riksförbund i ett första steg en lösning där timmar öronmärks exempelvis till historia, utan att några extratimmar läggs till i timplanen.

– För samhällsorienterande ämnen finns en pott på 52 timmar som får fördelas fritt för årskurserna 7 till 9. Dessa timmar bör istället fördelas utifrån de behov som finns i de olika ämnena, skriver de i en skrivelse till utbildningsministern, säger utredningschefen Pontus Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.