Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Mats Andersson/Vilhelm Stokstad/TT

Lärlingsplatser och utbildning – men inget nytt Fas 3

Uppdaterad
Publicerad

De långtidsarbetslösa är i sällan i fokus för den politiska debatten. SVT Nyheter har frågat de största partierna om deras viktigaste förslag för att hjälpa gruppen som står längst från arbetsmarknaden.

Partiernas svar handlar i huvudsak om samma åtgärder som partierna tror ska hjälpa övriga arbetslösa.

  • Socialdemokraterna vill satsa på fler utbildningsplatser och även skärpa kraven på de arbetslösa att ta del av de utbildningar som Arbetsförmedlingen bedömer som nödvändiga.
  • Moderaterna vill förenkla anställningsstöden och avskaffa Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form till förmån för privata matchningsföretag.
  • Sverigedemokraterna vill satsa på lärlingsanställningar, ett slags provanställningar som ska kunna gälla i högst tre år och där företag får ta emot arbetslösa utan att ta risken av en vanlig anställning.

Inget nygammalt Fas 3

Inget parti går till val på att återinföra gamla Fas 3, men Moderaterna menar att ”det är rimligt att den som varit del av Arbetsförmedlingens insatser under en längre tid, utan att det lett till jobb, får en meningsfull sysselsättning”.

Samtidigt är frågan delvis överspelad för partiet, eftersom man också vill sätta en ”bortre parantes för den statliga arbetsmarknadspolitiken”, där de som gått arbetslösa längre tid än tre år i stället hänvisas till hjälp från kommunen.

SD tveksamma

Sverigedemokraterna tog under den förra mandatperioden tydlig ställning mot Fas 3, och är i dag ”högst tveksamma” till att återinföra åtgärden. Partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson  Sven-Olof Sällström skriver till SVT att ”fokus måste ligga på utbildning och utveckling mot ordinarie arbetsmarknad”.

Bland de mindre partierna har enskilda företrädare för Kristdemokraterna återkommande kritiserat den snabba utfasningen av Fas 3, och argumenterat för en ny insats med fokus på stöd till de sociala företagens verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.