Foto: UG/Hästens

Auktionshus sålde kopior av Hästens sängar

Publicerad

Skandinaviens största auktionshus, Lauritz.com, har systematiskt köpt och sålt kopior av Hästens sängar.

Det är auktionshusets filialer på Jylland som har sålt sängarna, rapporterar danska Berlingske Business. Företaget uppges ha beställt sängarna från Kina för 280 dollar, motsvarande cirka 2.350 kronor, styck. De 17 sängar som såldes under en dryg månad förra sommaren gick för mellan 5.000-10.000 danska kronor.

”Inte medvetna om att de kunde förväxlas”

Mette Jessen, konceptansvarig på Lauritz.com, säger i ett e-postmeddelande att det stämmer att filialerna på Jylland har sålt sängar med blåvita rutor, som lätt kan förväxlas med Hästens, men att de endast beskrivits som ”dubbelsäng” på Lauritz hemsida. Lauritz har nu avslutat samarbetet med cheferna för auktionshusen i Århus och Ålborg.

– Våra tidigare filialer var, så vitt vi vet, till en början inte medvetna om att mönstret på sängen kunde förväxlas med Hästens, vilket är förkastligt. De blev senare medvetna om det och borde med tanke på våra rutiner då ha stoppat försäljningen. Det gjorde de inte, tyvärr.

Enligt Mette Jessen är det cheferna på de två filialerna som bär ansvaret för det inträffade.

– Deras beteende faller utanför vår affärsmodell. Vi på Lauritz.coms huvudkontor är naturligtvis otroligt ledsna att vi inte upptäckte felet tidigare. Å andra sidan har vi agerat konsekvent och genast avslutat samarbetet med de ansvariga, efter att vi förstått hur det förhöll sig.

Lauritz.com ska ha kontaktat kunderna och erbjudit sig att ge dem pengarna tillbaka.

”Gjordes med flit”

Karin Wickberg, marknadsdirektör på Hästens sängar, säger att företaget upptäckte de blårutiga sängarna på Lauritzs hemsida förra sommaren. Hästens har nu stämt Lauritz och dess ägare.

– Det har framkommit att Lauritz.com har beställt, importerat och sålt sängarna. Det är helt klart att det har gjorts med flit.

Företaget kommer nu att försöka kompensera de kunder som har blivit lurade genom att erbjuda dem en äkta Hästens säng.

– Det är förvånansvärt att man gör en sådan sak. Vi vill kundens bästa och det är förfärligt att man uppsåtligt har lurat kunderna, säger Karin Wickberg.

Sålde förfalskade möbler och konst

Som Uppdrag granskning tidigare berättat har Lauritz.com sålt kopior av Eamesstolar och Andy Warhol-tavlor. Programmets reporter köpte ett antal konstverk som ska ha varit gjorda av den amerikanske popkonstnären Andy Warhol, men enligt en konstexpert var tavlorna utskrivna med en bläckstråleskrivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer