Inom några månader kommer det att vara möjligt att köpa cannabis lagligt i Kanada efter att senaten röstat igenom en ny lag. Foto: TT

Legalisering av cannabis röstades igenom i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

En lag som gör det lagligt att använda cannabis i så kallat rekreationssyfte har röstats igenom i den kanadensiska senaten.

52 ledamöter röstade ja och 30 var emot den nya lagen som kommer att innebära att personer över 18 år kommer ha möjlighet att köpa cannabis lagligt. Men det är först om några månader som den nya lagen träder i kraft.

Den nya lagen innebär att man som privatperson får ha upp till 30 gram torkad cannabis på sig, den som överskrider den gränsen på offentlig plats riskerar upp till fem års fängelse. Även att köra bil påverkad av drogen kommer att innebära ett hårt straff för den som blir tagen. Den som åker fast första gången straffas med böter, men den som återfaller en andra gång får sitta i fängelse i minst en månad, enligt tidningen Independent.

Lagligt i medicinskt syfte sedan tidigare

Sedan 2001 har det varit möjligt att använda cannabis i medicinskt syfte, men nu blir det fritt fram att använda det utan särskilda skäl.

Den kanadensiska tidningen Toronto star rapporterar att jättar inom cannabisindustrin kommer att mötas i Kanada i slutet av veckan för att diskutera hur man ska förhålla sig till varandra och till den potentiella mångmiljardmarknad som nu öppnar sig i landet. En annan fråga som ska diskuteras är den om hur man kan marknadsföra sig. Kanadensiska myndigheter kommer inte att tillåta företag att ha ett eget utseende på sina förpackningar. Inga grafiska element utöver en logga och en hälsovarning kommer att synas på paketen.

Lagförslaget som röstades igenom i senaten går nu tillbaka till underhuset, som röstade ja redan i november, för att eventuella ändringar som senaten gjort ska godkännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.