Lennart Hellsing. Foto: TT

Lennart Hellsing – produktiv författare trots sina 95 år

Lennart Hellsing tar emot i den stora våningen mitt emot Klara Kyrka i centrala Stockholm. Trots sina 95 år flyger han upp på soffans armstöd och förklarar hemligheten bakom sin vitalitet. – Cigarettes, whisky and wild wild women, skrockar han.

Lennart Hellsing är en folkkär och fortfarande mycket produktiv barnboksförfattare. Han är pappa till figurer som Krakel Spektakel och Bagar Bengtsson. Lennart gav ut en bok i somras och har två nya på gång. För två år sen gav han ut en bok ”Lunch på Klara kyrkogård”, där han opponerar sig mot att kontorsfolket lunchar på gravarna och han skaldar så här:

På Klara kyrkogården/möter oss en annan scen

Hit drar några för att luncha/på de dödas bleka ben

Medför mat från ”take awayen”/här finns det i överflöd

Ljuvligt doftande pastejen/kycklingben och rosenbröd

Tidigare i höstas hade Lennarts ”Rim och ramsor för vuxna” premiär på Klara Soppteater. Projekten verkar inte ta slut. Lennart sitter vid sitt arbetsbord och plockar bland handskrivna textfragment. Cigarretten sitter i mungipan.

Det påstås att rökning inte är nyttigt om man vill hålla hjärnan i trim. Vad tror du?

Lennart drar ett extra djupt bloss innan han svarar.

– Jag tror inte det stämmer, men det är ju inte bra för lungorna. Och konditionen har blivit sämre, men det kanske beror på åldern.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer