Lexbase upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Han lanserade en sajt där du kunde se om dina grannar dömts för brott. I dag ställs han inför rätta för grovt förtal för den information som han spred via den kontroversiella sajten Lexbase.

Två personer har väckt enskilt åtal mot sajtens utgivare, Jonas Häger. Den ene hävdar att han hängts ut som brottsling, genom att det på sajten stod att han förekom i tingsrättsdomar trots att han bara fällts för en fortkörning.

Den andre personen för fram att han pekats ut som brottsling och hävdar att det inte varit försvarligt att publicera de uppgifterna. Enligt Lexbase har mannen dömts till sju års fängelse för grovt bedrägeri.

Båda vill att Häger döms till ett kännbart fängelsestraff och en av dem har krävt 200.000 kronor i skadestånd. Den andre, som representerar en förening, har krävt en symbolisk krona.

Lexbase lanserades förra året och fick snabbt kraftig kritik. På sajten kan besökaren se om grannar och bekanta är dömda för brott genom att göra en sökning på en adress, personnummer eller namn. Sajten kritiserades delvis för brister som gjorde att oskyldiga drabbades, men också för att dömda kände sig utpekade.

Jonas Häger bestrider brott, tycker inte han pekat ut de båda som brottslingar och pekar också på en del felaktigheter och otydligheter i stämningsansökan.

Fakta: Lexbase

Visa

Lexbase är en nättjänst som gör det möjligt att söka på bland annat personer, adresser eller företag och se om de förekommer i domar. För att få information om ärendet krävs att besökaren är medlem på Lexbase. Användaren får då även domen som pdf-fil för 79 kronor per dom. Enligt Lexbase är vittnen, brottsoffer, personer under 18 år ej sökbara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Databas med domar

Mer i ämnet