Mats Persson tillsammans med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna vill sänka skatten med 30 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill sänka skatten på jobb och företag med 30 miljarder kronor. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson inför de stundande budgetförhandlingarna med regeringen.

Enligt Mats Persson riskerar Sverige in i en djup och långvarig lågkonjunktur med en rekordhög arbetslöshet som följd.

Liberalerna kommer därför i budgetförhandlingarna med regeringen att prioritera skattesänkningar för att stimulera investeringar, göra det billigare att anställa samt sänka skatten på förvärvsinkomster, säger Persson.

– Liberalerna kommer fortsätta stå upp för arbetslinjen och att våra medborgare ska ha ett jobb att gå till. Alla jobb skapas däremot inte i offentliga sektorn, utan vi måste fortsätta värna det svenska näringslivet för att förhindra massarbetslöshet, säger han.

Centern vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare

Regeringen och januaripartiernas höstbudget presenteras den 21 september. Skattesänkningar är en del av januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet. Tidigare i somras meddelade Centern att de gärna ser en bred och generell skattesänkning, främst för personer med lägre och medelhöga inkomster, på minst 2 000 kronor om året.

I slutet av juni skickade Magdalena Andersson och finansdepartementet ut fyra förslag på skattesänkningar på remiss inför förhandlingarna. Det rör sig om skattereduktioner för förvärvsinkomster, sänkt pensionärsskatt, sänkt statlig inkomstskatt samt en förlängning av den så kallade expertskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.