Liv Ullmann tog emot emot priset på en gala i Los Angeles på fredagskvällen. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Liv Ullmann får heders-Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Liv Ullmann har tilldelats en heders-Oscar för sina insatser inom filmen. Den 83-åriga norska skådespelerskan och regissören tog emot priset på en gala i Los Angeles på fredagskvällen, två dagar före den stora Oscarsgalan.

Liv Ullmann har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och förknippas i USA kanske främst för sina roller i Ingmar Bergmans filmer, men hon har även stått på scen på Broadway flera gånger sedan debuten 1975.

Bland de många internationella priser och utmärkelser hon tidigare tilldelats märks en Golden Globe 1973 för Jan Troells ”Utvandrarna”. För rollen som Kristina i nämnda film nominerades hon även till en Oscar i kategorin bästa kvinnliga skådespelare. Hon nominerades även i samma kategori för sin roll i Bergmans ”Ansikte mot ansikte” 1977.

Förutom Ullmann tilldelades även regissören och manusförfattaren Elaine May och skådespelaren Samuel L Jackson heders-Oscars. Dessutom fick skådespelaren Danny Glover årets Jean Hersholt-pris för sitt arbete med humanitära frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.