Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Chatta om ökningen av sexuella övergrepp i offentliga anläggningar

Klockan 13.00 startar vår chatt där du kan få svar på dina frågor om ökningen av antalet ofredanden på äventyrsbadet Aquanova i Borlänge. 
Några av deltagarna i chatten är Jan-Olof Lundberg, integrationssamordnare Borlänge kommun, Josefin Bergström, expert på genusfrågor kopplade till kulturella skillnader, och Nina Funke, ansvarig utgivare SVT Nyheter Dalarna.

SVT rapporterade · Chatt om ofredanden i simhall

Nu stänger vi chatten.
Våra sakkunniga har jobbat febrilt för att kunna svara så många som möjligt.
Over 100 frågor kom in- tack för ert engagemang!
Vi fortsätter att bevaka frågan.
Följ oss på Facebook för fler nyheter:
www.facebook.com
Nu har Borlänges integrationsstrateg Jan-Olov Lundberg och genusexpert Josefin Bergström kommit till redaktionen för att chatta med publiken om ungdomars rätt till sin kropp i det offentliga rummet, apropå ökningen av antalet sexualbrott på äventyrsbadet.
Nu har Borlänges integrationsstrateg Jan-Olov Lundberg och genusexpert Josefin Bergström kommit till redaktionen för att chatta med publiken om ungdomars rätt till sin kropp i det offentliga rummet, apropå ökningen av antalet sexualbrott på äventyrsbadet.
15.08
Hur har ni tänkt att gå tillväga att informera de ensamkommande vilka regler som gäller?
Gärna konkret exempel.
Hej Nisse. De ensamkommande barnen får information om hur samhället fungerar I skolan. Där finns t ex sexualundervisning och undervisning om relationer. På boendet har kontaktpersonerna i uppdrag att hjälpa till att informera om hur man ska fungera i olika situationer i vardagslivet.
15.00
Får de nyanlända eller personer från andra kulturer någon genomgång hur det svenska samhället fungerar? Där det är frihet med ansvar som gäller och där man måste bjuda till lite själv för att tex. minska de fördomsfulla åsikterna om invandringen som ju ökar? Och får de information över vilka relgler som gäller i anläggningar som tex. Maserhallen, dvs visa hänsyn, inget tafsande, tvätta sig utan badkläder innan bad, bastu utan badkläder, att man simmar i anvisad riktning etc etc. Dvs att man följer reglerna som även finns på arabiska och många andra språk. Det vore nog bra att de även får veta vilka konsekvenser som gäller när de bryter mot reglerna.
Hej Mike Nyanlända personer som kommer till Sverige får samhällsorientering i kommunens regi. Minimigränsen är 60 timmar. I Borlänge får alla ca 100 timmar. Samhällsorienteringen handlar i stort om att födas, leva och åldras i Sverige. Orienteringen sker under en relativt kort tidsperiod i början på vistelsen i Sverige. Erfarenheterna hittills visar att det skulle vara bättre att ha samhällsorienteringen utspridd över be
över betydligt längre tid. En nyanländ upplever många olika kulturmöten under sin första tid i Sverige och det vore mycket bra om det fanns möjlighet att reflektera kring dessa möten under längre tid. Det är klart att informationen också ger upplysning om vilka lagar och regler som finns i Sverige.
15.00
Problemen diskuteras även i en tråd på Flashback där det som vanligt är en grupp som skuldbeläggs. Så är det rätt att hela tiden anklaga sk ensamkommande barn när även svenska män ibland har svårt att hålla händerna i styr?
Hej Klas! Det är som du säger olyckligt när debatten om kvinnors utsatthet i offentliga rum används i syfte att svartmåla vissa grupper. Detta handlar om ett långt större problem där patriarkala strukturer begränsar kvinnors rätt till sina kroppar och till sina liv och vi riskerar att gå vilse om vi inte ser helheten av problemet. Här finns tyvärr inga enkla svar eller lösningar.
14.50
Detta är inte bara ett problem i Borlänge utan har ökat kraftigt på många bad runtom i landet. Är det inte bäst att trots protester införa skilda badtider för kvinnor och män? Det är ändå ett hälsotecken att media numera vågar ta i en het potatis som dessa företrädesvis invandrarbrott ändå fortfarande utgör.
Hej Klas, se Josefin Bergströms svar i tråden till Pontus Öberg.
14.48
Don/ni har ju blundat för denna typ av problem länge så det är nog svårt att hitta en lösning när det gått så långt och blivit så stort. hade man inte blundat så hade problemet varit mindre att lösa, dvs lättare..
14.42
Hur skall ni komma till väga för att inte min dotter skall bli utsatt på Aqua Nova igen??som jag förstått så får somliga gå in till Aqua Nova "gratis" och det innebär då att det finns många av de sk asylsökande och liknande som "hänger" där många gånger inte där för att bada som jag vet av egen erfarenhet ,vem tar ansvar för alla dessa som inte förstår att Det är inget tillhåll för att se till att "fixa" en tonårs tjej för att ge sig på.
Hej Ingela,
Här kan du ta del av en artikel där ansvariga vid Maserhallen säger att de tar problemen på största allvar och vilka åtgärder som vidtas:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/nya-reger-for-badande-infors-pa-aquanova
14.40
Hur motiverar man tystnaden kring att detta har skett?

Ser det som närmast kriminellt att det har har tigits om övergreppen.
14.37
Kriminologen Jerzy Sernecki pratar om ett fenomen när det kommer till våldtäkter att människor är mer benägna att anmäla när det är en nysvensk, än om det är etniska svenskar. Kan det fenomenet vara aktuellt även här? Att det känns mer främmande och hotande om en nysvensk tar en på rumpan eller drar i bikini-toppen, än när en etnisk svensk kille gör det? Jag tänker att tjejer är mer vana att etniskt svenska killar nyper lite och tafsar lite, för att de har fått lära sig sen småskolan att det bara betyder uppskattning, och att det är mer vardag.
Hej Isa! Detta fenomen beskrivs även av amerikanska forskare och har observerats på flera håll. Det är möjligt att samma fenomen kan finnas här i någon form men jag vågar inte spekulera i det mer än så. Det som samtidigt är viktigt att betona är att offrets upplevelse alltid måste tas på allvar.
14.22
När det händer sånna här saker så talas det om alltid lite nonchalant nästan om att det är "kulturkrockar". Ifall man inte vet bättre är det ok att ofreda folk då?

Om man kommer från Tyskland med Autobahn som har fri fart, så kan jag inte åka till USA och hålla fri fart med bilen bara för att det är ok hemma i Tyskland.

Ska en tjej få höra att sånt här kan hända pga "kulturkrockar" och sen är det ok och inget händer sen.

Ska vi hoppa tillbaka allihop till åren då kvinnor inte hade rösträtt m.m. och börja om traggla om ett par decenniers utveckling med jämställdhet och kvinnors rätt i samhället???

Ska vi/ni som har byggt upp detta samhälle i många många år börja om från början och gå i en annan riktning? Eller ska det vara så svårt att anpassa sig efter lagar och vett och etikett som vi många svenskar redan lever efter??
Hej Christoffer Jag delar uppfattningen om att begreppet kulturkrockar är olyckligt. Som nyanländ får du en bild av hur livet I Sverige fungerar. Där är det viktigt att det svenska sättet att leva får ett genomslag. När man kommer till Sverige är det självklart att svenska lagar och levnadssätt ska respekteras. Är det så att detta inte sker så måste mera resurser sättas in så de nyanlända får rät
rätt bild av livet i Sverige. Detta är en förutsättning för en bra integration.
14.21
Jättebra att ni engagerar er. Men allmänt i Sverige så handlar det ju om att ingen FATTAR skillnaden mellan människors syn på kvinnor i olika kulturer. Dom som kommer från en religion med dålig/förtryckande kvinnosyn får inte bada. Problemet löst. Att sätta förbud kostar inte kommunen någonting. Och nej, det är inte synd om DOM killarnas, det är synd om Tjejerna som blir våldtagna!!
14.18
Borde man inte från badhusens sida kunna införa idkontroll samt språkkrav inte minst av säkerhetsskäl.
Det går ju inte att tillrättavisa personer som inte förstår varesej svenska, engelska eller tyska etc
Det borde ligga i badhusens säkerhetsarbete att man kan komunicera med badande gäster. Migrationsverket bör givetvis hållas ansvariga då de delar ut simkort till personer som inte klarar av ansvaret!
14.18
Det här bottnar i en vidrig kvinnosyn som vissa men inte alla från Mellanöstern och Nordafrika har med sig. Det är naivt att tro att dessa värderingar kan förändras över en natt. Däremot är det viktigt att aktivt motarbeta kulturrelativister och radikalvänstern som skuldbelägger alla män och inte pratar om sakfrågan, d.v.s. att dessa värderingar är kulturellt betingade.
Hej! Jag håller inte med dig om att sakfrågan skulle vara att dessa värderingar är kulturellt betingade med hänvisning till Mellanöstern och Nordafrika. Tyvärr sträcker sig kvinnoförtrycket bortom kultur och tid, det finns överallt och har gjort det under lång tid.
Däremot finns det länder som inte har kommit lika långt som Sverige i den här frågan och där respekten för kvinnors rättigheter är sämre än här. Det behöver vi prata om, men vi måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Problemet är alldeles för komplext för att vi ska kunna säga att det bottnar i en viss kultur.
14.17
Det kan inte vara tillåtet i något land att sexuellt ofreda någon.
Som jag ser det är enda sättet att få stopp på detta beteende är att:
1. Portförbjuda förrövarna på alla Sveriges bad.
2. Utvisa förövare direkt vid fälld dom. Det är enda sättet att få slut på detta kränkande beteende so enbart tycks eskalera på grund av myndigheternas flathet.
14.10
Lär av Malmö, börja använda "kvinnotider" mm. Vidare, börja överväga att anlita ordningsvakter. För ni är på väg dit också. Eller har ni andra lösningar som ni överväger?
Milton, här kan du läsa om vilka åtgärder som vidtas: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/nya-reger-for-badande-infors-pa-aquanova
14.07
Tack för reportaget och att ni inte tystar ner problemet som andra dalamedier gör. Jag har själv varit medveten om detta och tipsat DT och DD. Svaret jag fick var att detta är polisens ensak och att om detta sprids kommer fel krafter använda detta problem. Tycker ni DT och DD gör rätt? Hade ni liknande funderingar om att inte skriva om detta pga rasism?
Hej signatur AA. Tack så mycket. Hur andra medier resonerat kan jag inte svara för, men jag kan säga att det inte är någon helt lätt publicering. För mig som utgivare har det varit jätteviktigt att vi har rätt fakta i sak, att vi inte sprider hörsägen eller rykten. I det här fallet fick vi personalens uppgifter bekräftade genom fakta från polisanmälningar. Har övertygelsen att samhället alltid löser frå
frågor/problem ju mer kunskap allmänheten har. Badet har tillsammans med politiker redan dragit igång det arbetet. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/nya-reger-for-badande-infors-pa-aquanova
14.01
Varför stänger man inte av de ungdomar som inte sköter sig? Dom har inget där att göra.
Hej Linda, här kan du läsa vilka åtgärder Aquanova vidtar:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/nya-reger-for-badande-infors-pa-aquanova
13.56
Vi har i dagarna fått läsa olika förståsigpåare som säger att det här är män som gör det här, och inte män från vissa kulturer. Är det rätt att dra alla män över en kam?
Hej! I huvudsak vill jag mena att dessa förståsigpåare har förstått sig på; 98 % av alla sexualbrott begås av just män. Jämställdhetsarbetet har kommit längre i Sverige men vi har ännu en lång väg att gå. Svenskfödda män likväl som utlandsfödda begår övergrepp, misshandlar och utnyttjar kvinnor. Jag tror att det är viktigt att behålla balansen här; att se strukturer utan att f
för den sakens skull misstänkliggöra individer och att våga se särskilda riskgrupper i syfte att kunna sätta in rätt insatser.
13.53
Hur trovärdig tycker ni att Svt:s artikel är egentligen? Hur mycket har övergreppen ökat med? det redovisas ingenstans. Och hur vet man att övergpreppen begåtts av invandrare? det badvakten vittnar om är ju att det var mörkt och man inte kan se vem som gjort nåt...
Hej Siv. Tidigare har badet haft ett par fall om året. Under 2015 var det 10 polisanmälningar med brottsrubriceringar från sexuellt ofredande till våldtäkt. Här kommer lite mer fakta i sak gällande anmälningarna. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/dalarna/har-ar-sexbrotten-pa-aquanova-som-ledde-till-polisutredningar
13.49
Konstigt inte en rad om problemen i varken DT eller DD? Är det enligt dom pressetiska regler som det hela tiden hänvisas till kanske?
Hej Klas, hur övriga medier väljer att göra i den här frågan kan du inte få svar på i den här chatten. Vänd dig till DT och DD med just den frågan.
13.46
Jag ser inte någon vuxen med utländsk bakgrund kommentera här eller någon annan stans och försöker uppfostra dessa förövare. Först då kan problemen börja bearbetas i rätt riktning
13.42
Hur förklarar man den radikala ökningen av trakasserier med sexuell karaktär som badanläggningen nu upplevt under 2015?
Kan man koppla det till just ett ökat mottagande där man nog får påstå att kvalitén och tydligheten i vad som förväntas av ankommande brister? Eller ser man andra underliggande orsaker?
Hej Casper Du tar upp en mycket intressant frågeställning. Det ökade flyktingmottagandet har såklart påverkat integrationsarbetet i Sverige. Vi måste se till att våra resurser räcker till för att möta de nyanlända som kommer så att vi kan ge en bra bild av hur livet i Sverige fungerar. Detta är en utgångspunkt för en bra integration. Den stora gruppen av ensamkommande barn som kommit till Sverige har blivit en stor utman
utmaning. Det kan såklart finnas ett samband mellan det stora mottagande och den uppkomna situationen. Om det är så är detta en nationell utmaning. Jämställdhetsarbete måste vara ett prioriterat område i mottagandet.
13.41
Heder åt SVT Dalarna som tar upp problemet! Lokaltidningarna är väl som vanligt rädda för "obekväma" nyheter!
Tack Curt. En svår men angelägen publicering.
13.40
Så här tycker Lilian:
Inte rimligt ungdomar inte ska va säkra på badhus. Klara o tydliga regler måste komma att den som missköter sig portas och blir polisanmäld.