Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Misstänkte nätpedofilen i Husby får sin dom


Genom hot och utpressning ska mannen ha tvingat barn att både skicka avklädda bilder och utföra övergrepp på sig själva. I dag kommer domen i Sveriges hittills största nätpedofilmål.

Domen meddelas klockan 11.00 – SVT Nyheter rapporterar direkt och sänder live.


SVT rapporterade · Direktrapportering: Dom i Sveriges största pedofilmål

LIVE: Dom mot misstänkt nätpedofil | SVT Play

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
10.42
Välkomna till liveströmmen om domen mot nätpedofilen från Stockholmsförorten Husby. Sändningen börjar kl 10.50. Till vår studio kommer polismannen Jörgen Lindeberg, som arbetat med utredningen. Dessutom kommer journalisten och författaren Carolina Engvall som 2008 skrev boken "14 år till salu".
10.44
Domen i Sveriges största nätpedofilmål väntas kl 11:00. SVT:s reporter Andreas Björklund finns på plats i Solna tingsrätt för att rapportera direkt om innehållet i domen.
10.45

Dom i största nätpedofilmålet

svt.seGenom hot och utpressning tvingade mannen barn att både skicka avklädda bilder och att utföra övergrepp på sig själva, enligt åtalet.
På torsdag kommer domen i Sveriges hittills största nätpedofilmål.
10.45
Rättegången började i oktober förra året och avslutades i april i år i Solna tingsrätt.
10.46
De 68 målsägandena, i åldrarna 11-20, finns spridda över i stort sett hela landet. De flesta flickorna har varit i åldern 15-16.
10.47
Mannen, som idag är 29 år, står åtalad för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt förtal.
10.47
Förtalsbrotten gäller att han spridit visst material på Facebook och att han använt andra personers profilbilder när han tagit kontakt med flickorna.
10.48
Här följer lite mer bakgrund till storyn:
Sättet att agera känns igen från andra stora mål. På nätet låtsades den nu 29-årige mannen – bosatt i en Stockholmsförort – att vara en jämnårig pojke. Han övertalade flickor att först skicka en relativt oskyldig bild. Sedan hotade han att sprida den om han inte fick mer.

Det som skiljer mannen från andra åtalade i liknande mål är att han varit snabbare med att ta till hot, enligt åklagare Emelie Källfelt. I vissa fall hotade han direkt. Då hade han först kartlagt barnets liv genom att ta reda på hemadress, skolschema och liknande.

I några fall ska mannen enligt åtalet ha förmått flickor att utföra så grova sexuella handlingar på sig själva att de fått skador.
10.51
Åklagaren har i sin plädering krävt maxstraffet 8 års fängelse.
– Inget annan påföljd kan komma i fråga, säger åklagaren Emelie Källfält, till SVT Nyheter.
10.52
Offren som kommer från hela Sverige är i åldrarna 11-20 år och vissa har mått mycket dåligt och har inte orkat att vara närvarande i tingsrätten. De har i stället hörts via videolänk i den ort de lever i.
10.54
"Vissa av de här övergreppen som flickorna har tvingats göra har varit tortyrliknande" säger polismannen Jörgen Lindeberg i SVT:s direktsändning som just börjat.
10.55
Den misstänkta 29-årige IT-konsulten har under hela rättegången förnekat brott och hävdar att någon annan har begått övergreppen. Han menar att någon har tagit över hans dator och fjärrstyrt den. SVT Nyheter har varit i kontakt med den misstänktes advokater vid flera tillfällen, men de vill inte uttala sig kring mannens försvar.

– Vi har inget att vinna på att uttala oss i media, säger advokaten Björn Törnell, till SVT Nyheter.
10.56
29-åringen född och uppvuxen i Husby. Är intelligent och har hög utbildning, säger Lindeberg. Begränsat socialt umgänge utanför familjen.
10.57
Han har stor IT-kompetens och haft förmågan att dölja sin identitet. Han har använt kryptering, och en del material har polisen därför inte kunnat komma åt, enligt Lindeberg.
11.00
Det här kan vara ett grövre övergrepp än ett fysiskt övergrepp för offren , menar Caroline Engvall eftersom bilderna och filmerna finns kvar.
11.01
Med lätthet kan det röra sig om det dubbla antalet som utsatts för brott, men som vi inte har kunnat komma i kontakt med, säger Lindberg. Det är 65 målsägare i fallet med nätpedofilen i Husby.
11.02
Nu har domen precis lämnats ut. SVT:s reporter Andreas Björklund hämtar just ut pappren på Solna tingsrätt.
11.02
Han döms till 7 års fängelse.
11.03
Åklagarens linje bifalls, döms för de åtalspunkter han åtalades för.
11.04
Tingsrätten verkar ha förstått allvaret i övergreppen som skett, säger Lindeberg om straffet.
11.05
Det känns fint att man gått på åklagarens linje, och flickorna har fått upprättelse, säger Engvall.
11.06
Tingsrätten är inte benägen att använda maxstraffet, för om ett år kanske det kommer ett ännu värre fall, säger Lindeberg.
11.07
Viktigt att stödet till offret fortsätter även nu efter domen. Nu behöver vuxenvärlden ta vid mer än någonsin, säger Engvall.
11.09
Mångas bild av en våldtäkt är att man blir våldtagen i en mörkt park. Men man måste skaka om sina fördomar lite grand. Det kan vara av någon som man känner som man inte riktigt sade nej till eller också på nätet, menar Engvall.