Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Toppkandidaterna drabbade samman

På fredagskvällen var det slutdebatt med partiernas toppnamn inför EU-valet. EU-reportern Rolf Fredriksson och politikreportern Pontus Mattsson svarade på frågor och kommenterade. Här kan du läsa rapporteringen i efterhand.

SVT rapporterade · Direktrapportering från slutdebatten

18.19
Varför är inte SD med? Det är ju faktiskt ett folkvalt riksdagsparti, eller...? De demokratiska spelreglerna ändras ju av den självutnämnda tredje statsmakten ( läs, media ) med sin hemsnickrade censur. Vad jag vet är det i allra högsta grad ett valbart parti i EU-valet.
18.20
Är alla partier som kandiderar till EU representerade, hittar ingen information om vilka ni menar är toppkandidaterna
18.20
Kommer det att vara möjligt att ta bort eller åtminstone kraftigt begränsa jordbruksstödet och vilka grupper i EU-parlamentet har detta på sin agenda. (Enskilda svenska partier måste ju få med sig en partigrupp i EU så en allmänt kritisk hållning i denna fråga av ett svenskt parti är ju inget värd om man inte kan få med sig en partigrupp.
18.21
Varför har media som SVT valt att i så liten grad spegla Junilistans åsikter. Junilista har ju tidigare varit med och missade vid förra valet ett mandat med ungefär 20 000 röster.
SVT har ju ett ansvar att sprida information som kan vara av intresse för väljare och då är det inte OK att selektera på det sätt som ni gjort i en stor debatt! Varför gör ni på detta sätt?
18.37
Isabella Lövin som nu intervjuas är Miljöpartiets toppkandidat. Hennes hjärtefråga har den nuvarande mandatperioden varit fisket. Men nu vill hon engagera sig i klimatfrågan där det är mycket bråttom säger hon. 
18.37
Isabella Löwin (Mp) anländer till kvällens debatt.
Isabella Löwin (Mp) anländer till kvällens debatt.
18.39
Här kan du läsa en längre artikel om hur det gick för Isabella Lövin i utfrågningen i SVT. 

http://www.svt.se/nyheter/val2014/isabella-lovin-fragades-ut-i-toppkandidaterna
18.40
Hej
Vilka löner har kandidaterna? Vem betalar detta?
Hur/vilka tillsätter EU regeringen alltså toppen på EU-berget?
EU verkar toppstyrt och väldigt svårtjobbat, stämmer det?
18.41
Röda mattan utrullad för EU-kandidaterna!
Röda mattan utrullad för EU-kandidaterna!
18.43
Folkpartiets ungdomsförbund har samlats utanför Svt inför debatten.
Folkpartiets ungdomsförbund har samlats utanför Svt inför debatten.
18.43
@aino.dahlgren@gmail.com: Lönen till en EU-parlamentariker är ca 72 000 kr/månaden. En förhållandevis hög lön alltså. Därtill kommer diverse förmåner och bidrag till att anställa personal och assistenter. Om du med EU-regeringen menar EU-kommssionen så föreslås EU-kommissionens ordförande av regereinsgcheferna i de 28 medlemsländerna och sen ska ordfröanden väljas av en majoritet i EU-parlamentet. Sen ska varje lands regering föreslå en kommissionär från sitt land, kommissionärer som sen ska godkännas i en omröstning i EU-parlemnetet. Toppjobben tillsätts alltså av EU-parlamentet och de 28 medlemsländernas regeringar tillsammans. Som ofta i EU lite komplicerat, men tänkt att alla länder ska kunna vara med och ha inflytande.
18.44
Rolf Fredriksson har EU som specialämne och här kan du se hans film om varför EU faktiskt angår dig! 
18.44
Vänsterpartiets Malin Björk anländer.
Vänsterpartiets Malin Björk anländer.
18.45
@LarsDittmer: Alla svenska partier och kandidater vill stoppa parlamentets flytt mellan Bryssel o Strasbourg. Bland övriga länders ledamöter finns motstånd från franska o tyska ledamöter som ser staden Strasbourg som symbol för försoningen mellan Frankrike o Tyskland. Så antingen kan du rösta för kandidat som du tror skulle vara bra att kämpa för stopp på flytten. Att rösta blankt eller att inte rösta alls är väl ungefär samma sak.
18.46
Malin Björk vill lyfta fram välfärden, kvinnors rättigheter och debattera om handelsavtalet mellan EU och USA.
Malin Björk vill lyfta fram välfärden, kvinnors rättigheter och debattera om handelsavtalet mellan EU och USA.
18.48
@Lars: Kandidaterna från V o SD svarar unegfär att de vill vara på plats i EU-parlamentet för att försöka göra EUs makt mindre. Om det är trovärdigt, ja det är upp till dig som väljare att avgöra.
18.49
Marita Ulvskog (S) har pluggat på och har ätit alldeles för mycket säger hon.
Marita Ulvskog (S) har pluggat på och har ätit alldeles för mycket säger hon.
18.49
Varför ska inte SD vara med? Det är väl de som har störst anledning att leverera för att få mandat?
Se tidigare inlägg om SVTs policy. Bara partier som suttit i EU-parlamentet gångna mandatperioden får vara med. Därför är Piratpartiet med, men inte SD och FI.
18.50
Marita Ulvskog anländer.
Marita Ulvskog anländer.
18.51
Hej!
Tyvärr tycks den ekonomiska krisen som bland annat drabbat många länder inom EU i flera år , fått en alldeles för liten plats i den nu pågående EU-debatterna. Vart har alla dessa miljarder som pumpats in i banker och finansiella system tagit vägen/ haft för effekt? Har dom ekonomiska satsningarna stärkt förmögenhetsbildningar på arbetslösas bekostnad? Ett nog så viktigt spörsmål i det sedan lång tid högerstyrda EU?
Du kommer nog att få höra en del om detta i kvällens slutdebatt. Vänstern säger ju att för mycket satsats på att rädda bankerna. De enorma miljardbeloppen har dels gått till att fylla hål i krisländernas statsbudgetar, som Grekland. Där har pengarna akut behövs till att betala statsanställdas löner och pensioner. Men pengar har också gått till att rädda banker. Där säger euroländernas ledare
. Där säger euroländernas ledare att det gjorts – inte för att rädda bankirer och bankernas ägare, utan för att småsparare och företag som haft sina sparkonton i bankerna skulle ha förlorat om bankerna gått i konkurs, vår ekonomi skulle ha lamslagits och vi skulle verkligen ha sett en kris som depressionen på 30-talet. Diskussionen nu handlar om detta borde och kunde ha kombinerats med något slag av stimulans och investeringar
om dett var riktig krispolitik!
18.51
Även Malin Björk (V) och Marita Ulvskog (S) har frågats ut i SVT-programmet Toppkandidaterna. Läs mer här:
www.svt.se
www.svt.se
18.54
Ulvskog har gått om Marit Paulsen (FP) som den mest förtroendeingivande kandidaten enligt en Sifo-undersökning. Här kan du läsa mer:

www.svt.se
18.54
Vad jag förstått är det en stor fördel att delta i en grupp i EU-parlamentet. Folkpartiet och Centerpartiet kommer att välja samma grupp. Det innebär ett den betydligt mer EU-kritiska hållning som centerpartiet flaggar jämfört med folkpartiet för inte kommefr att vara möjlig att få igenom. Man blir då bunden att följa gruppens mening. eftersom man inte får rösta emot sin grupp. Hur kommenterar Centerpartiet detta? Egen profil blir ju då meningslös. Programmet bör upplysa om det förhåller sig som jag beskriver eller om jag möjligen missuppfattat något.
Du kan visst sitta i en partigrupp och rösta emot partigruppen. Det gör svenska ledamöter när det gäller svenska hjärtefrågor. Den sk partipiskan är mindre sträng i EU-parlamentet än i svenska riksdagen. Men om du som ledamot alltför ofta röstar emot gruppen kan det ju hända att det blir svårare för dig att få stöd från gruppen i andra frågor. Men det finns inget tvång att rösta som partigrup
18.57
Piratpartiets Christian Engström anländer.
Piratpartiets Christian Engström anländer.
18.58
Varför är inte SD och F! med ?
Se tidigare svar. Enligt SVTs policy får bara de partier som suttit i EU-palramentet den gångna mandatperioden vara med i slutdebatten. Däremot harD o Fi varit med i olika nyhetsinslag och debatter i tex SVT Gomorron.