Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Två dödade i knivattack

  • Två personer, en man och en kvinna, har dödats i ett knivdåd på Ikea:s varuhus i Västerås.
  • En tredje person har har fått livshotande skador, och är förd till sjukhus för operation.
  • Den skadade mannen är nu anhållen, skäligen misstänkt för mord.
  • En man greps i närheten av Ikea-varuhuset en dryg kvart efter attacken, och är nu anhållen.

SVT rapporterade · Knivdåd på Ikea-varuhus i Västerås

15.07
Vi direktrapporterar här med anledning av det knivdrama som ägt rum på Ikea i Västerås i dag. Polisen bekräftar att totalt tre personer drabbats i attacken, två av dessa har avlidit till följd av skadorna.
15.07
Den tredje personen är livshotande skadad, bekräftar polisen för SVT Nyheter.

– Mannen opereras akut just nu, säger Lena Mårén, passansvarig sjuksköterska på Västerås centrallasarett.
15.09
De två döda är en kvinna och en man, uppger polisen för SVT Nyheter Västmanland.
15.09
– Det är mycket folk utanför Ikea-varuhuset just nu, och många som kommer fram till polisen för att lämna vittnesuppgifter, säger Madeleine Longo, SVT Nyheter Västmanlands reporter på plats utanför Ikea i Erikslund, Västerås.
15.11
– Det är väldigt lugnt här för tillfället, men för en liten stund sedan sågs en man här som fördes iväg skadad med ambulans härifrån. Då var det mer tumult kan jag tänka mig, berättar Madeleine Longo.
15.15
Det var alltså vid 13-tiden som knivdådet ägde rum, inne på Ikeas varuhus i Erikslund i Västerås. Tre personer attackerades, varav två har avlidit till följd av skadorna. En tredje person är svårt skadad och befinner sig just nu på Västerås centrallasarett. En man är gripen, misstänkt för dådet. Mer än så berättar inte polisen i nuläget om händelsen.

– Den information jag har fått från polisens sida är mycket knapphändig just nu, konstaterar Madeleine Longo.
15.15
Polis på plats utanför Ikea-varuhuset i Erikslund. Foto: Peter Ström/SVT
Polis på plats utanför Ikea-varuhuset i Erikslund. Foto: Peter Ström/SVT
15.20
Kerstin Holm, reporter på SVT Nyheter, berättar nu i vår livesändning om sina erfarenheter av rapportering om den här typen av dåd. Det som ligger närmast i minnet när det kommer till liknande knivattacker är mordet på Anna Lindh i Stockholm, i september 2003, konstaterar Kerstin Holm.
15.24
– Jag förmodar att man på Ikea, precis som på NK (varuhuset i Stockholm) har övervakningskameror. Vi vet ju visserligen inte om det är detta som gjort att polis så snabbt kunna gripa den misstänkta, säger Kerstin Holm i SVT Nyheters livesändning med anledning av knivdådet.
15.25
– Det här ska ju då enligt uppgifter ha skett inne på Ikeas husgerådsavdelning, och där finns det ju tillhyggen att ta till. Finns det gärningsmän framme så är det ju väldigt svårt att stoppa, säger Holm.
15.29
Ett vittne uppger för SVT:s reporter på plats att hon var på väg in i shoppingcentret när hon fick syn på en man i 25-års åldern som låg skadad på golvet. "Jag såg att han levde, och fick därefter se fler skadade", säger hon.
15.31
Vittnena till dådet är väldigt chockade, rapporterar SVT:s utsända Madeleine Longo.
15.33
– En del av kunderna som kom ut såg lite skärrade ut, hur kunde det här hända här, berättar Sofia Lööf, reporter på SVT Västmanland som var på plats strax efter knivdådet på Ikea.
15.33
– Det är hemskt det som har hänt, säger en tjej som jobbar på ett kafé i närheten, ett av de alla ställen som spärrades av och utrymdes efter knivdådet i eftermiddag, till SVT Västmanlands reporter på plats.
15.38
Finns det några tecken på att det är ett terrordåd?
@Micke: Vilka eventuella motiv som kan finnas till dådet är för tidigt att svara på i nuläget. Det polisen konstaterar för tillfället är att tre personer har attackerats, och att två av dessa har avlidit. Den person som har gripits är misstänkt för attacken, men ungefär där stannar de uppgifter som kommit fram för tillfället.
15.46
SVT Nyheter har varit i kontakt med Klara Holmgren Rappu som arbetar på en frisörsalong i köpcentret som ligger i anslutning till Ikea-varuhuset i Erikslund.
15.46
– Det började med att de började utrymma Ikea, de ropade i högtalarna att lokalen skulle utrymmas. Så såg jag en person komma ut på bår, ambulanspersonalen sprang iväg med en person på bår. Strax efter det kom det poliser med dragna vapen som sprang, säger Klara Holmgren Rappu till SVT Nyheter.
15.48
– Sen när de flesta var ute så kom polisen och bad oss dra för gallret för vår frisörsalong och sa att mördaren var kvar i byggnaden. Vi var där tills vi fick klartecken att gå ut. Vi var sex stycken. De andra var ganska lugna, säger hon vidare.
15.51
Den skadade mannen ska fortfarande vara vid liv, men han är mycket svårt skadad, rapporterar TT.
– Den information jag har är att det är kritiskt, säger Eva Lindahl, kommunikationsdirektör vid landstinget i Västmanland.
15.55
nån som vet om polisen kommer ha nån presskonferens snart? sänder ni den isf?
Det är eventuellt kallat till en presskonferens nu under eftermiddagen, men för tillfället vet vi inte exakt när den kommer att äga rum. När den isåfall hålls så planerar SVT Nyheter att sända den på webben.
16.03
Angående den pressträff som vi flaggat för eventuellt skulle äga rum nu strax efter klockan 16.00. Polisen meddelar nu att detta skjuts fram till senare i kväll. Någon exakt tidspunkt är inte satt ännu, men vi uppdaterar givetvis löpande så fort vi vet mer om den saken.
16.04

”Chockad och skräckslagen” | SVT Play

SVT PlayBesökare på Erikslund berättar om sina upplevelser vid knivdåden.
16.11
– Det är ganska skrämmande eftersom det är så tätt intill en. Det är ju inte någonting som är vardagligt, så man blir ju lite chockad och skräckslagen, säger Nathalie Johansson Sundell, en av besökarna på köpcentret Erikslund i dag.
16.12
SVT:s bilder från knivdådet.
16.13
LIVESÄNDNING: Strax sänder SVT Nyheter live med anledning av knivdådet på Ikea i Västerås i dag. Två personer har avlidit efter att ha attackerats inne i varuhuset, en tredje person har skadats svårt. Om några minuter kommer länk till denna sändning där vi uppdaterar med senaste nytt om knivdådet.