Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Många döda i attack mot turisthotell i Tunisien


Två hotell i den tunisiska turistorten Sousse har utsatts för terrorattacker. Minst 37 personer har dödats, enligt landets hälsominister, och fler än 30 har skadats.

Det ska röra sig om en ensam gärningsman, som uppges vara en student från centrala Tunisien.

SVT rapporterade · Live – Terrordåd i Tunisien

JUST NU inleds vår chatt med forskaren och terrorismexperten Hans Brun. Följ den och ställ dina egna frågor här!
14.32
Två hotell utanför den tunisiska turistorten Sousse har utsatts för attacker. Enligt Tunisiens inrikesminister har minst 27 människor dödats under attacken och den efterföljande skottlossningen. Följ vår liverapportering här.
14.35
Sju av de döda ska ha varit turister. Vi vet ännu inte vilken nationalitet de hade.
14.41

En av de boende på hotellet har lagt en madrass och möbler mot dörren på sitt hotellrum i Tunisien. Foto: Skynews


14.47


– Det senaste jag såg var 27 dödade människor. Det är fruktansvärt. Fegt, rått och måste fördömas å det kraftigaste. Det är också viktigt att säga att vi står  upp för ett öppet demokratiskt samhälle. Vi kommer aldrig låta terrorismen segra. Även där går våra tankar till offren och familjer som har förlorat sina nära och kära, säger statsminister Stefan Löfven till SVT Nyheter.14.52
Brittiska turister på plats säger till Sky News att det just nu är "väldigt, väldigt tyst" på hotellet El Mouradi Palm Marina, ett av de hotellen attacken riktade sig mot.
14.53
SVT Nyheter talade nyligen med Farah Samti, journalist i huvudstaden Tunis, hon uppger att männen ska ha varit beväpnade med automatvapen av typen Kalashnikov.
14.53
- Vi undersöker vad som hänt via Sveriges konsulat i Sousse. Vi har uppgifter om att omkring 200 svenskar befinner sig i området. Inga uppgifter om svenskar ska vara drabbade, säger Gabriel Wernstedt på Utrikesdepartementets pressjour till SVT Nyheter.
14.55
En av två misstänkta ska ha skjutits ihjäl. Polisen är på jakt efter den andra.
14.57
– Vi har fyra gäster och de bor på hotell som ligger omkring en kilometer från attentatsplatsen. Vi har alltså inga gäster på de aktuella hotellen och vi försöker nu få kontakt med gästerna, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Vingresor till SVT Nyheter.
14.58


15.01
Enligt AP är de flesta av de döda britter och tyskar.
15.06
Bilder som sprids på Twitter under hashtaggen #Sousse visar hur stränderna tömts på turister och hur skadade eller dödade täckts över med badlakan.
15.08
En grupp med kopplingar till Islamiska staten har tagit på sig attacken, uppger AP.
15.12
Brittiske turisten Gary Pine berättar för Sky News att hotellpersonalen sa till gästerna att låsa in sig på sina rum och senare samlas i lobbyn.
Hundratals solbadande turister fanns på stranden vid tidpunkten för terrordådet, säger Gary Pine.
15.22
Det finns i nuläget inga uppgifter om att svenskar skulle finnas bland de drabbade, uppger Gabriel Wernstedt på UD:s presstjänst, till TT.
15.26
Enligt vittnesuppgifter såg attentatsmännen ut som de turister som var på stranden. "Ung kille i shorts", säger Gary Pine om den mannen som sköts ihjäl av polisen.

15.28
Sex olika nationaliteter bland offren – främst britter och tyskar. Turismen är oerhört viktigt för Tunisien och står för omkring 15 procent av BNP. Förra året besökte 6,1 miljoner turister landet.
15.32
Vi ska flyga dit i kväll, hur går det? Hur säkert är det ?
Hej Agneta. Omöjligt att svara på i nuläget. Kontakta din researrangör samt Utrikesdepartementet.
15.42
Turisterna är fortfarande kvar i hotellen, uppger flera vittnen för brittiska medier.
15.55
16.00
John Clarke från Storbritannien säger till BBC att turisterna sitter på sina rum utan information. "För en timme sedan hördes många skott, helikoptrar och sirener", säger han.
16.07
Sousse har utsatts för attacker tidigare. 2013 sprängde en självmordsbombare sig själv på en tom strand efter att ha blivit upptäckt och jagad dit. Ingen annan än han dog.
16.22
- Vi låg på stranden när personalen på hotellet fick alla att gå upp igen. Hela området är stängt, ingen kommer in eller ut, säger norska turisten Didrik Danielsen till VG.