Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

USA genomförde missilattack mot Syrien

Amerikanska militären genomförde natten mot fredag en attack mot en flygbas i Syrien. 59 kryssningsrobotar, av typen Tomahawk, avfyrades på order av Donald Trump. 

  SVT rapporterade · LIVE: USA:s missilattack mot Syrien

  05.52
  God morgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av att USA i natt har genomfört en omfattande missilattack mot Syrien.
  05.53
  Vid klockan 02.40 i natt avfyrades totalt 59 kryssningsrobotar, av typen Tomahawk, mot en flygbas i närheten av staden Homs.
  06.01
  USA:s president Donald Trump har uttalat sig om attacken som enligt USA kommer efter den giftgasattack man håller den syriska Assad-regimen som ansvarig för.

  06.01
  – Det är av intresse för USA:s nationella säkerhet att förhindra spridning och användning av kemiska vapen, sade Trump i ett uttalande i natt.

  06.03

  06.05
  Här är en karta över flygfältet Shayrat som attackerades av USA i natt. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense
  Här är en karta över flygfältet Shayrat som attackerades av USA i natt. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense
  06.06

  06.06

  06.07
  Vita husets presstalesperson Sean Spicer uttalade sig på twitter nyligen. Citerade Donald Trumps uttalande.

  06.13
  Rebellgruppernas koalitionsgrupp i Syrien välkomnar beskedet att USA i natt alltså har attackerat Syrien.
  06.15
  Det har nu gått några timmar sedan Trump bekräftade att attacken ägt rum, och att den riktats mot en flygbas i Homs-regionen. Detta efter den giftgasattack, som genomfördes i tisdags, och vilken bland annat USA håller Assad-regimen ansvarig för.

  06.17
  I natt adresserade Trump ”civiliserade nationer” att det nu är upp till dem att gå med USA i arbetet med att:

  – Avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien.

  06.19
  SVT Nyheter har sökt utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven för kommentarer. De har i nuläget inte kommenterat nattens attack från USA.
  06.21
  Hur reagerar Ryssland?
  Vi inväntar fortfarande reaktioner från officiellt håll från Ryssland.
  06.23
  En anonym källa inom USA:s försvar säger till Reuters att det handlar om en enda attack, och att det inte finns planer på upptrappning.
  06.28
  JUST NU: Enligt guvenören i Homs har nattens attack orsakat dödsfall, enligt AFP. Det är emellertid oklart hur många det rör sig om.
  06.29
  I tidigare uttalanden tidigt på morgonen har samme guvenör, Talal Barazi, uttalat att det mest rör sig om materiella skador.
  06.29
  Guvenören säger att USA:s attack tjänar "väpnade terroristgrupper" och IS.

  – Syriens ledning och syrisk politik kommer inte att förändras. Den här attacken var inte den första och jag tror inte att det blir den sista, säger han i en telefonintervju med statlig tv.

  (TT)
  06.49

  Israel ger sitt stöd till attacken. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Trump ”både i ord och handling ... skickat ett starkt och tydligt budskap... att användandetav kemiska vapen inte kommer att tolereras”, enligt AP.
  06.53
  Ordföranden i försvarsutskottet i ryska parlamentets överhus Viktor Ozerov säger i ett uttalande att USA:s flygattack kan underminera ansträngningar i kampen mot terrorism i Syrien, enligt Reuters.
  – Den här (attacken) kan ses som en aggressionshandling från USA gentemot en FN-nation, säger Viktor Ozerov och tillägger att Ryssland nu brådskande tänker sammankalla FN:s säkerhetsråd.
  06.58
  Även Saudiarabien ger ”sitt fulla stöd” för attacken, enligt Reuters.
  06.58
  Vet man varifrån USA skickade sina missiler mot Homs?
  Enligt USA har man riktat missilerna mot det flygfält utanför Homs som den kemgasattack som dödade minst 80 personer, kom ifrån.
  07.02
  Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att den australiska regeringen "starkt stöder det snabba och rättfärdigade svaret från USA" att avfyra missiler mot en syrisk flygbas, rapporterar AP.
  07.04
  Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att flygbasen ska ha blivit ”nästan helt förstörd” i USA:s missilattack. Fortfarande finns inga vidare uppgifter om döda eller skadade, utöver guvernören i Holms uttalande om att attacken inte inneburit några ”stora mänskliga förluster”.
  07.05
  Australiens Turnbull fortsätter: Attacken mot Syrien var ett proportionerligt, beräknat och riktat svar som sänder en stark signal till Assad-regimen. Men vi är inte i krig med Assad-regimen och USA har gjort det klart att de inte tänker störta den syriska regeringen.