Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

USA genomförde missilattack mot Syrien

Amerikanska militären genomförde natten mot fredag en attack mot en flygbas i Syrien. 59 kryssningsrobotar, av typen Tomahawk, avfyrades på order av Donald Trump. 

  SVT rapporterade · LIVE: USA:s missilattack mot Syrien


  Detta vet vi:

  • USA har genomfört en omfattande missilattack mot en flygbas i provinsen Homs, i Syrien, som svar på kemgasattacken i tisdags. Flygbasen ska ha blivit helt förstörd. Det finns också obekräftade uppgifter om att flygplanen ska ha evakuerats före attacken.
   Uppgifterna om dödssiffror går isär. Den syriska oppositionen rapporterar om att minst fyra syriska soldater, inklusive en officer, dödats. Syriska regeringskällor rapporterar om att tre soldater dödats, men även två civila i en närbelägen by, sju personer ska enligt dessa uppgifter också ha skadats. Syriska armén uppger sju döda och nio skadade. Syrisk statskontrollerad media uppger att nio civila, varav fyra barn, har dödats. Inga ryssar ska finns bland offren, enligt ryska källor.
  • Rysslands president Vladimir Putin anser att attackerna är en aggression mot en suverän FN-stat och att bryter mot internationell rätt. Ryssland kräver ett omedelbart sammankallande av FN:s säkerhetsråd. Ryssland säger att attacken skadar relationen till USA.  
  • Storbritannien, Israel, Saudiarabien, Frankrike, Polen, Turkiet, Japan, Förenade arabemiraten och Jordanien ger sitt stöd till USA. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger sig ha förståelse för de ansträngningar som gjorts i syfte att hindra fler kemvapenattacker.
  • Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att nattens raketattack kan innebära en vändning i Syrienkonflikten. Han vill att FN ska agera. 
  Den syriska presidentadministrationen kallar USA:s missilattack för en ”vårdslös” och ”oansvarig aggression” – en handling man menar USA utfört sedan landet naivt dragits in i konflikten genom en propagandakampanj. 
Vidare säger man att den syriska regeringen efter attacken är mer beslutsam än någonsin att bekämpa terrorism i landet.
  Den syriska presidentadministrationen kallar USA:s missilattack för en ”vårdslös” och ”oansvarig aggression” – en handling man menar USA utfört sedan landet naivt dragits in i konflikten genom en propagandakampanj. Vidare säger man att den syriska regeringen efter attacken är mer beslutsam än någonsin att bekämpa terrorism i landet.
  05.52
  God morgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av att USA i natt har genomfört en omfattande missilattack mot Syrien.
  05.53
  Vid klockan 02.40 i natt avfyrades totalt 59 kryssningsrobotar, av typen Tomahawk, mot en flygbas i närheten av staden Homs.
  06.01
  USA:s president Donald Trump har uttalat sig om attacken som enligt USA kommer efter den giftgasattack man håller den syriska Assad-regimen som ansvarig för.

  06.01
  – Det är av intresse för USA:s nationella säkerhet att förhindra spridning och användning av kemiska vapen, sade Trump i ett uttalande i natt.

  06.03

  06.05
  Här är en karta över flygfältet Shayrat som attackerades av USA i natt. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense
  Här är en karta över flygfältet Shayrat som attackerades av USA i natt. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense
  06.06

  06.06

  06.07
  Vita husets presstalesperson Sean Spicer uttalade sig på twitter nyligen. Citerade Donald Trumps uttalande.

  06.13
  Rebellgruppernas koalitionsgrupp i Syrien välkomnar beskedet att USA i natt alltså har attackerat Syrien.
  06.15
  Det har nu gått några timmar sedan Trump bekräftade att attacken ägt rum, och att den riktats mot en flygbas i Homs-regionen. Detta efter den giftgasattack, som genomfördes i tisdags, och vilken bland annat USA håller Assad-regimen ansvarig för.

  06.17
  I natt adresserade Trump ”civiliserade nationer” att det nu är upp till dem att gå med USA i arbetet med att:

  – Avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien.

  06.19
  SVT Nyheter har sökt utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven för kommentarer. De har i nuläget inte kommenterat nattens attack från USA.
  06.21
  Hur reagerar Ryssland?
  Vi inväntar fortfarande reaktioner från officiellt håll från Ryssland.
  06.23
  En anonym källa inom USA:s försvar säger till Reuters att det handlar om en enda attack, och att det inte finns planer på upptrappning.
  06.28
  JUST NU: Enligt guvenören i Homs har nattens attack orsakat dödsfall, enligt AFP. Det är emellertid oklart hur många det rör sig om.
  06.29
  I tidigare uttalanden tidigt på morgonen har samme guvenör, Talal Barazi, uttalat att det mest rör sig om materiella skador.
  06.29
  Guvenören säger att USA:s attack tjänar "väpnade terroristgrupper" och IS.

  – Syriens ledning och syrisk politik kommer inte att förändras. Den här attacken var inte den första och jag tror inte att det blir den sista, säger han i en telefonintervju med statlig tv.

  (TT)
  06.49

  Israel ger sitt stöd till attacken. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Trump ”både i ord och handling ... skickat ett starkt och tydligt budskap... att användandetav kemiska vapen inte kommer att tolereras”, enligt AP.
  06.53
  Ordföranden i försvarsutskottet i ryska parlamentets överhus Viktor Ozerov säger i ett uttalande att USA:s flygattack kan underminera ansträngningar i kampen mot terrorism i Syrien, enligt Reuters.
  – Den här (attacken) kan ses som en aggressionshandling från USA gentemot en FN-nation, säger Viktor Ozerov och tillägger att Ryssland nu brådskande tänker sammankalla FN:s säkerhetsråd.
  06.58
  Även Saudiarabien ger ”sitt fulla stöd” för attacken, enligt Reuters.
  06.58
  Vet man varifrån USA skickade sina missiler mot Homs?
  Enligt USA har man riktat missilerna mot det flygfält utanför Homs som den kemgasattack som dödade minst 80 personer, kom ifrån.
  07.02
  Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att den australiska regeringen "starkt stöder det snabba och rättfärdigade svaret från USA" att avfyra missiler mot en syrisk flygbas, rapporterar AP.