Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

 Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president

  • Mittenpolitikern Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president efter klar seger mot Le Pen
  • Den 14 maj svärs han in
  • Macron vinner med 66,06 procent av väljarstödet.
  • Högernationalisten Marine Le Pen får enligt samma prognos omkring 33,94 procents väljarstöd
  • Emmanuel Macron är 39 år och blir den yngste statschefen i Frankrike sedan Napoleon


Följ direktrapporteringen live på SVT Nyheter.

SVT rapporterade · Presidentvalet i Frankrike – andra omgången

11.33
Hej och välkommen till SVT Nyheters livebevakning av franska presidentvalet!
Kampen står mellan högerextrema Nationella Frontens ledare Marine Le Pen och centerledaren Emmanuel Macron, ledare för rörelsen En Marche!. 
Valurnorna öppnade klockan 8 och stänger klockan 20 i kväll, då vi väntas ha en preliminär prognos. Följ omröstningen här. 
11.37
Säkerhetspådraget inför valet är stort. Tiotusentals poliser är inkallade på valdagen, skriver SVT Nyheters utsände i Frankrike, Mathias Gerdfeldter. Läs artikeln här. 
11.42
Emmanuel Macron lämnade hemmet i Touqet i norra delen av landet för att bege sig till vallokalen på förmiddagen. Foto: TT
Emmanuel Macron lämnade hemmet i Touqet i norra delen av landet för att bege sig till vallokalen på förmiddagen. Foto: TT
11.43
Vid 11-tiden var han på plats i vallokalen och lade sin röst i valurnan. Foto: TT
Vid 11-tiden var han på plats i vallokalen och lade sin röst i valurnan. Foto: TT
11.45
Macrons hustru Brigitte Macron röstade också i Touquet. Foto: TT
Macrons hustru Brigitte Macron röstade också i Touquet. Foto: TT
11.46
Strax därefter röstade Marine Le Pen i Hénin-Beaumont i norra Frankrike. Foto: TT
Strax därefter röstade Marine Le Pen i Hénin-Beaumont i norra Frankrike. Foto: TT
11.47

Marine Le Pen – tog över efter pappa

svt.seMarine Le Pen satsar hårt på sin presidentvalskampanj. Hon har tagit timeout som partiledare för Nationella Fronten för att kunna lägga allt krut på att bli Frankrikes nästa president. Hennes far Jean-Marie Le Pen försökte fem gånger utan att nå ända fram.
11.47

Emmanuel Macron – nykomlingen i presidentvalet

svt.se39-årige Emmanuel Macron är presidentkandidaten som enligt honom själv varken är höger eller vänster och som inte tillhör något av de etablerade partierna. I stället har han startat en rörelse – En Marche! – som bara funnits i ett år.
11.49
Emmanuel Macron, med rörelsen En marche (På väg), leder i opinionen gentemot Le Pen och hennes Nationella fronten.
- Jag är nästan övertygad om att Emmanuel Macron kommer att vinna, han har varit så övertygande i opinionsmätningarna de senaste veckorna. Och den första valomgången visar att franska opinionsinstitut är bättre på att förutspå val än exempelvis amerikanska, med tanke på presidentvalet i USA i höstas, säger frilansjournalisten och Frankrikekännaren Ingmarie Froman till TT.

11.50
Den nya presidenten tillträder vid en ceremoni i Elyséepalatset senast den 15 maj, skriver TT.
11.52
För vissa av väljarna blir det ett tomt kuvert. Isabelle De Gal, boende i västra Paris, kan absolut inte tänka sig att rösta på Le Pen. Men mittenliberalen Macron går inte heller.
- Marine Le Pen hade rätt i det hon sade om Macron, han är en marionett för storfinansen, säger Isabelle De Gal till TT.


11.53
För 15 år sedan gick Jean-Marie Le Pen, Nationella frontens grundare och pappa till Marine, helt otippat vidare till andra omgången i presidentvalet. Där fick han dock se sig slagen av högerns Jacques Chirac när de allra flesta andra politiska krafter, från vänster till höger, röstade för Chirac och gav honom segern med procentsiffrorna 82–18 mot pappa Le Pen. Ropen har skallat till samma mobilisering nu, men väljarna verkar inte lika intresserade.
- Jag lydde uppmaningen 2002 men inget har hänt på 15 år som skulle få mig att göra det igen. Vem av de två jag än skulle välja skulle jag bedra mig själv, säger Julien Andreani till TT. 

11.53
Hassen, receptionist, bor en timme från Paris med fru och barn och hade Jean-Luc Mélenchon som sin kandidat. Nu blir det Macron, inte för att han är särskilt lockande, men ett mindre dåligt alternativ. Hassen säger att Le Pen har skrämt upp med sina krav på att Frankrike ska lämna euron.
- Macron kanske kan göra något för företagen, säger han till TT.

11.54
Theodos Jordanidis rotar runt i bokhögar i sitt antikvariat och förklarar att han gärna hade sett den förre premiärministern François Fillon, som låg bra till innan han drogs ned av misstankar om korruption. Fillon åkte ut i första vändan. Nu ska han rösta för Frankrike, på Macron, säger han.
- Det är bra att han är ung, säger Jordanidis till TT.
Men det är inte en röst mot Nationella fronten (FN), även om han har svårt att förlika sig med Marine Le Pen, säger han.
- Det är bra att de finns, så att de andra har något att samlas mot.

11.56
Francois Hollande röstade i Tulle i centrala Frankrike vid 10-tiden på förmiddagen. Den nuvarande presidenten, som själv inte kandiderar, har uppmanat väljarna att rösta på Macron. Foto: TT
Francois Hollande röstade i Tulle i centrala Frankrike vid 10-tiden på förmiddagen. Den nuvarande presidenten, som själv inte kandiderar, har uppmanat väljarna att rösta på Macron. Foto: TT
11.56
I Parisförorten Ivry-sur-Seine är röstandet i gång, men väljarna ramlar in relativt långsamt.
- Jag tänkte gå och rösta efter kl 18, säger Kevin, 31, till SVT Nyheter på plats.
11.58
Så går valet till. Läs om vägen till presidentpalatset här.
11.58
Kevin har samlats, liksom många andra vid kvarteret, på en gård nära vallokalen för att ta ett glas och diskutera valet innan man går och röstar.

- Men för mig är det enkelt val. Det blir Macron, men det är främst en röst mot Le Pen, säger han.
Kevin har samlats, liksom många andra vid kvarteret, på en gård nära vallokalen för att ta ett glas och diskutera valet innan man går och röstar. - Men för mig är det enkelt val. Det blir Macron, men det är främst en röst mot Le Pen, säger han.
11.58

Fillon-aktivisten: Omöjligt att välja någon av slutkandidaterna

svt.se– Först blev jag förvånad, och sedan väldigt arg, säger Vincent Thiéry, aktiv inom det franska högerpartiet Republikanerna, om att partiets utslagna kandidat François Fillon gått ut och uppmanat sina anhängare att rösta på Macron i valet nu på söndag.
Han kan själv inte se sig lägga sin röst på någon av kandidaterna, och förundras över de val som en del av hans partikamrater gjort, när de viktiga parlamentsvalen står inför dörren i juni.
11.59
Läs SVT Nyheters alla artiklar om franska valet här.
12.04
Ivry-sur-Seine är ett traditionellt vänsterkvarter. Många är missnöjda med valet, men känner ändå att de måste rösta just för att mota Le Pen från makten.
- Det är självklart, säger Marie, till vänster i bild.
Ivry-sur-Seine är ett traditionellt vänsterkvarter. Många är missnöjda med valet, men känner ändå att de måste rösta just för att mota Le Pen från makten. - Det är självklart, säger Marie, till vänster i bild.
12.06
Klockan 11 hade 28,23 procent av de röstberättigade fransmännen röstat. Siffran vid förra presidentvalet 2012 var 30,66 procent. 2007 var siffran 34,11 och 2002 hade 26,19 procent röstat, enligt siffror från franska inrikesdepartementet, skriver Reuters. Här informerar inrikesdepartementet om siffrorna via Twitter:


12.06
Marie är inte heller helt missnöjd med "bankiren" Macron.
- Jag har läst hans program, och jag håller ändå med om en del. Men det saknas ändå en del annat, som miljösatsningar.
12.09
François, som här skålar med väninnan Marie-Pierre, är lite mindre nöjd.
- Här i Ivry är vi extrema åt båda håll, men inte moderata.
François, som här skålar med väninnan Marie-Pierre, är lite mindre nöjd. - Här i Ivry är vi extrema åt båda håll, men inte moderata.
12.09
Franska inrikesdepartementet skriver på Twitter att 50.000 poliser bevakar valet.