Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

SVT på plats i Sverige, Tyskland och Danmark

Midnatt i natt infördes id-kontrollerna vid svenskdanska gränsen. SVT Nyheter direktrapporterar från Kastrup, tyska Flensburg, Malmö och tåg och bussar däremellan.

SVT rapporterade · Sverige inför id-kontroller

06.19
SVT Nyheter finns i dag på plats på båda sidor av gränsen. Följ oss direkt:
  • Ella Berger: Kastrup, Danmark
  • Fredrik SkillemarFröslev, Danmark (vid gränsen mot Tyskland)
  • Johan Wicklén: redaktionen i Stockholm
  • Cecilia Ahle: Köpenhamn
05.58
God morgon och välkommen till denna liverapportering kring Sveriges införande av id-kontroller.
06.04
Vid midnatt till i dag, måndag den 4 januari 2016, införde Sverige id-kontroller vid gränsen mot Danmark.
06.05
Alla som ska korsa gränsen mellan Sverige och Danmark måste uppvisa giltig id-handling med foto, oavsett medborgarskap eller reseskäl.
06.06
Undantag görs bara för barn som reser tillsammans med föräldrar, men inte ensamresande barn eller ensamkommande flyktingbarn.
06.09
Redan vid 23.30-tiden i natt, en halvtimme innan det officiella införandet, genomfördes de första kontrollerna på de som ville på tåg mot Sverige från Kastrup i Danmark.
06.10
Endast ett fåtal befann sig på Kastrup vid första id-kontrollen och ett 20-tal vakter kontrollerade snabbt de som skulle vidare mot Sverige.
06.11
Morgontrafiken från Malmö Centralstation har kommit igång. Öresundståget till Köpenhamn är försenat. Det har aviserats att det kommer att bli förseningar till följd av id-kontrollerna på flygplatsen i Kastrup.
Morgontrafiken från Malmö Centralstation har kommit igång. Öresundståget till Köpenhamn är försenat. Det har aviserats att det kommer att bli förseningar till följd av id-kontrollerna på flygplatsen i Kastrup.
06.19
Runt 150 vakter har anlitats i danska Kastrup för att stoppa de som inte har identitetshandlingar från att ta sig med tåg från Danmark till Sverige, och på den svenska sidan har 500 meter stängsel satts upp för att förstärka gränskontrollen.
06.25
Öresundståget till Köpenhamn är ytterligare försenat. En kvinna som ska resa till Rom börjar bli orolig för om det blir ytterligare förseningar.
- Då får min man köra mig över bron, säger hon.
06.27
Förhoppningen är att de nya kontrollerna ska gå smidigt till, men en sak är alla ense om – det kommer att bli förseningar. Enligt Skånetrafiken kommer kontrollerna att leda till förseningar på mellan 30 och 50 minuter. Det kommer att bli väntetider både på den danska sidan och vid svenska Hyllie där polisen ansvarar för gränskontrollen.
06.29
Jag är på plats på Kastrup, och här är ID-kontrollerna i full gång. Just nu står omkring åtta vakter vid varje kontrollområde och kollar resenärers ID-handlingar. Man har alltså satt upp 34 slussar som delats upp på fem områden.
06.31
Marcin Kozlik bor i Sverige men jobbar i Köpenhamn som kock. Han har precis kommit genom ID-kontrollen. 

- Jag gör den här resan ungefär 20 gånger varje månad. Så jag hoppas bara att det inte ska ta för lång tid.

Blev du försenad idag?

- Nej, det tog bara några minuter.
Marcin Kozlik bor i Sverige men jobbar i Köpenhamn som kock. Han har precis kommit genom ID-kontrollen. - Jag gör den här resan ungefär 20 gånger varje månad. Så jag hoppas bara att det inte ska ta för lång tid. Blev du försenad idag? - Nej, det tog bara några minuter.
06.34
Rita, som ska resa till Rom, har kommit ombord på Öresundståget och är glad att tåget strax ska gå. Men konduktören säger att alla som vill åka nu ska byta perrong och ta ett annat tåg så Rita och ett 20-tal andra resenärer småspringer och kliver ombord på det andra tåget,  som nu rullar mot Öresundsbron. 
– Yes, säger Rita.
Rita, som ska resa till Rom, har kommit ombord på Öresundståget och är glad att tåget strax ska gå. Men konduktören säger att alla som vill åka nu ska byta perrong och ta ett annat tåg så Rita och ett 20-tal andra resenärer småspringer och kliver ombord på det andra tåget, som nu rullar mot Öresundsbron. – Yes, säger Rita.
06.39
En hel del medier på plats här på Kastrup, teamen står uppradade för att sända live från perrong ett - där tågen mot Sverige kommer att avgå.
06.41
Som ni ser är det ganska lugnt här än så länge, men danska tågbolaget DSB räknar med att det kommer att komma allt fler resenärer under dagen.
Som ni ser är det ganska lugnt här än så länge, men danska tågbolaget DSB räknar med att det kommer att komma allt fler resenärer under dagen.
06.42
Kontrollanterna fotograferar resenärernas ID-kort. Nu går det undan eftersom det står ett tåg på perrongen och är klart för avfärd.
Kontrollanterna fotograferar resenärernas ID-kort. Nu går det undan eftersom det står ett tåg på perrongen och är klart för avfärd.
06.44
Det är stenhårt, kontrollanterna kollar mitt körkort varje gång jag ska förbi slussarna. Och en kollega som försökte komma förbi med sitt presskort fick inte gå igenom.
06.46
Det är trångt ombord på tåget till Köpenhamn. Många som börjar arbeta klockan 7 på Kastrup/Copenhagen Air, reser med det här tåget. Vid Hylliestationen uppmanar konduktören de som är ombord att "tränga ihop sig" och göra plats åt de som stått utomhus i kylan vid Hyllie och väntat i minst en kvart på tåget.
06.48


Reporter Fredrik Skillemar befinner sig i tyska Flensburg, någon kilometer från gränsen mot Danmark.
Den annars lugna gränsstaden har blivit något av en transitort för flyktingar på väg mot Skandinavien, med raka tåg- och bussförbindelser till Danmark.
06.50
Tidigare har uppemot 100 flyktingar anlänt till Flensburg varje dag, men inflödet har börjat avta.
06.51


På stationen i Flensburg finns i dag frivilligorganisation Refugees Welcome på plats, och delar ut gratis mat, vatten och kläder till flyktingar som passerar stationen.
06.56Muhammed och Majid är volontärer för Refugees Welcome. De har arbetat som tolkar och hjälparbetare åt flyktingar i omkring fyra månader, och har bara i natt sett till att ett 20-tal flyktingar har fått tak över huvudet. De har märkt av att flyktingarna i Flensburg har blivit färre sedan både Sverige och Danmark skärpte sina regler. Flyktingarna har blivit försiktigare, berättar de för vår reporter Fredrik Skillemar.
06.58
Jag står nere vid perrongen nu och en familj kommer inte igenom ID-kontrollen. De har inte giltiga ID-kort. Jag frågar mannen och han pratar väldigt lite engelska - men säger att de ska till Malmö, att de är palestinier. Men familjen verkar inte ha några pass utan bara utländska ID-kort.
07.02
Nu har vår livesändning med anledning av gränskontrollerna inletts. Följ den här ovan!