På flera håll i Glasriket har man mätt upp extremt höga halter av arsenik i grundvattnet Foto: Jacek Stanczyk

Farligt vatten som ingen kollar

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Glasriket har man mätt upp extremt höga halter av arsenik i grundvattnet. Det handlar om 20, 200 och på ett ställe 600 gånger över gränsvärdet för dricksvatten.

– Har man sådana halter i grundvattnet måste brunnar i närheten kollas, säger Marie Vather som är professor i miljömedicin på Karolinska Institutet till SVT.

Förr fanns arsenik och giftiga tungmetaller i allt glas. Ändå slängdes stora mängder överblivet glaskross rakt ut på marken. I länsstyrelsernas rapporter finns beräkningar som visar att det kan handla om 5, 20 eller över 40 ton arsenik runt ett enda glasbruk. Och gifterna läcker ut i grundvattnet.

– Gränsvärdet är 10 mikrogram per liter. Just här har man mätt upp 240 och 260, säger Erik Jonsson från Vectura som gör miljötekniska undersökningar. Han följer med SVT till den stora glasdeponin vid Flygfors nedlagda glasbruk i Nybro kommun i Småland.

Förorenade platser

– Finns så här höga värden så borde man gå ut till folk i området och berätta om det, säger han.

Vid flera andra glasbruk har man enligt länsstyrelsernas rapporter mätt upp liknande halter, och några som är mycket högre. Vid Bergdala i Lessebo kommun var siffran 279 mikrogram/liter. Vid ett av de mer kända glasbruken, Kosta, har man som högst mätt upp 640 mikrogram i grundvattnet vid en deponi. Alltså 60 gånger över gränsvärdet. Vid Strömbergshyttans deponi har man mätt upp ett värde på 6 600 microgram/liter, alltså mer än 600 gånger gränsvärdet för dricksvatten. Många av proverna togs för flera år sedan, och ingen vet om halterna har ökat eller minskat sedan dess.

Kommunen har ingen koll

Kommunalrådet i Lessebo, socialdemokraten Monika Widnemark, har drivit igenom beslut där kommunen köpt mark kring glasbruken just i Bergdala och Kosta. I och med köpet har kommunen tagit över delar av miljöansvaret vid Bergdala, men trots detta känner hon inte till mätningarna.

– Nej arsenik, det tror jag inte, det har vi inte. Det har vi inte här, nej. säger hon mycket bestämt.

– Då hade jag fått veta det från miljöcheferna, och det har jag inte.

Det kommunala vattnet kontrolleras av reningsverken i alla kommuner i glasriket. Men det finns tusentals enskilda brunnar i Emmaboda, Nybro, Uppvidinge och Lessebo.

– Dom enskilda brunnarna kontrolleras av Miljö- och hälsa, säger Monica Widnemark.

På frågan om det verkligen är så att de har koll på alla enskilda brunnar upprepar hon bestämt att de mäter och har koll. Men ett telefonsamtal till miljöchefen i Lessebo kommun visar att det inte alls stämmer.

Miljöchefen Ulla-britt Rundqvist säger att det finns 674 fastigheter med enskilt avlopp och ungefär lika många med enskild brunn. Hur många av dem finns det då registrerade vattenprover på hos kommunen?

– Jag har fyra stycken, säger hon. Bara fyra.

Och det visar sig att de fyra inte ens tagits i de brunnar som ligger nära deponier och alarmerande grundvattenprover.

Ingenting görs

När värdena uppmättes för 5- 7 år sedan skrev miljöinspektörerna att man borde göra fler prover uppströms för att se om det finns flera källor till arseniken. Det har ingen gjort.

Man ansåg att det behövdes fler rör ner till grundvattnet, så man kunde ta flera prover för att se om halterna ökar eller minskar och hur de sprids. Det har inte gjorts. Inte ens i Flygfors där prover innehållt arsenik i halter över 200 gånger mer än gränsvärdet för dricksvatten.

– Nej det har vi inte gjort, vi har koncentrerat oss på utredning och kartläggning, säger Tommy Hammar som är miljövårdsdirektör på länsstyrelsen i Kalmar.

Erik Jonsson från Vectura menar att det är svårt att gissa hur halterna av tex arsenik kommer att förändras över tid på de här platserna. Men de extremt stora mängderna gifter i marken oroar honom.

– Proverna visar att det redan läcker ut mycket till grundvattnet. Läckaget kommer inte sjunka fort i alla fall. Det kommer fortsätta mycket länge, och det kan också öka, säger han.

Vi har sökt Kosta glasbruk för en intervju men ännu inte fått ja.

Klicka här för att komma till vår interaktiva karta över de förorenade glasbruken

Faror med arsenik

Arsenik är ett grundämne som kan uppträda i olika former och föreningar. Många av dem är giftiga.

Man kan exponeras för arsenik genom luft, mat, vatten och jord. Största risken finns vid intag av dricksvatten.

Att exponeras för arsenik i dricksvatten under en längre tid ökar risken för att drabbas av cancer i hud, lungor, urinblåsa och njurar samt för bland annat pigmentförändringar.

Socialstyrelsens riktvärde för dricksvatten i brunnar är 10 mikrogram per liter.

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar att dricksvatten med arsenikhalter över det värdet åtgärdas.

Arsenik i känslig mark har ett gränsvärde på 10 mg/kg torrsubstans. För icke känslig mark gäller 25 mg/kg.

Källa: Socialstyrelsen, SGU, IMM Institutet för miljömedicin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser

Mer i ämnet