Lockande lån kan bli dyrtHar du lånat till konsumtion?

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens räntehöjning påverkar även de som har tagit konsumtionslån och som köpt kapitalvaror på avbetalning, som i och med dagens räntehöjningar blir dyrare.

– Ska du vara säker ska du kalkylera med en 50 procentig höjning av dina räntekostnader jämfört med idag, säger Annika Creutzer, privatekonom på Skandiabanken.

Vi svenskar lånar inte bara till bostäder utan även till bilar, tv-apparater och till solsemestern. Många lockas att teckna konsumtionslån, kanske för att sätta lite guldkant på vardagen, alltså lån utan säkerhet hos banker, sms-lån och produkter som erbjuds på avbetalning. Men det finns faror.

– Räntorna varierar mycket. Det finns lån med upp till 40 procents ränta, säger Annika Creutzer.

”Bör undvikas”

Siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att i april i år hade svenskarna sammanlagt 137,8 miljarder kronor, i så kallade blancolån eller konsumtionslån. I juli förra året var den siffran 127,3 miljarder kronor.

Enligt Annika Creutzer bör man undvika den här typen av lån och istället försöka spara om man planerar att köpa kapitalvaror som tv-apparater eller datorer.

– Produkterna hinner bli omoderna innan lånet har betalats tillbaka, säger Annika Creutzer.

Dålig information

Annika Hernodh, chef på konsumenternas Bank- och finansbyrå är kritiskt till den här typen av lån.

– Många är noga med att jämföra bostadslån, men många glömmer att kolla villkoren för blancolån, säger hon.

Hon är även kritisk mot att många företag erbjuder produkter på avbetalning utan att informera kunderna om lånevillkoren.

– Många tror att de lånar pengar direkt av företaget och inte av ett externt finansbolag, säger Annika Hernodh.

Enligt henne har många företag dålig information om hur de räntefria lånen fungerar eftersom det kan bli höga räntor på ett räntefritt lån om kunden missar en inbetalning.

Kronofogden har ingen statistik på hur många av dem som tagit konsumtionslån som hamnar hos dem. En anledning är att skulderna lämnas över till inkassobolag och att det därför kan vara svårt att se varifrån skulden härstammar.

– Vi tror dock att räntehöjningen gör att fler kan hamna hos oss, säger Åke Lundholm på Kronofogden i Stockholm.

Andreas Liebermann, SVT Text & Webb

Källor: Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Statistiska centralbyrån.

Tänk på detta:

* Undivk att ta lån och försök istället spara ihop pengarna om du exempelvis ska köpa en tv eller dator.

* Jämför räntor mellan olika banker och finansbolag.

* Ta reda på den effektiva räntan. Det är räntan du betalar efter att uppläggningsavgifter och andra kostnader för lånet lagts till. Enligt konsumentkreditlagen ska den som lånar ut pengar alltid redovisa vad den effektiva räntan är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.