Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stefan Löfven: ”Fördömer det fruktansvärda dådet”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har informerats om den misstänkta terrorattacken i Vetlanda.

”Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft”, säger han i ett skriftligt uttalande till TT.

Statministern har löpande kontakt med både polisen och säkerhetspolisen.

”De bedömer kontinuerligt om det finns skäl att vidta säkerhetshöjande åtgärder och har beredskap för att göra det om det behövs.”, säger han i det skriftliga uttalandet.

Våldsdådet i Vetlanda

”Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten”, fortsätter Löfven.

Åkesson: ”Fasansfullt”

Dådet fördöms även av flera partiledare på Twitter.

”Fasansfullt det som skett i Vetlanda. Det är fortfarande alldeles för tidigt att dra några säkra slutsatser, men att polisen nu rubricerar händelsen som misstänkt terrorbrott påminner oss om hur sårbart vårt samhälle är.

Just nu har vi tankarna hos dem som drabbats”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Följer med bestörtning rapporteringen från Vetlanda. Mina tankar går till offren och de anhöriga denna kväll”, twittrar KD:s partiledare Ebba Busch.

”Det som hänt i Vetlanda är fruktansvärt. Ett avskyvärt attentat, mitt på öppen gata. Just nu är mycket oklart, men jag följer utvecklingen noga. Mina tankar går till de drabbade och anhöriga”, skriver Centerpartiets Annie Lööf.

Damberg: ”Mina tankar går till de drabbade”

Också inrikesminister Mikael Damberg (S) har informerats om händelsen i Vetlanda.

”Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda”, säger Damberg i ett pressmeddelande, enligt TT.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet