Foto: TT

Löfven vill skärpa sexbrottslagar

Uppdaterad
Publicerad

Under senaste tiden har det anmälts våldtäkter och övergrepp på musikfestivaler i Sverige, och på torsdag startar nästa stora festival – Peace and Love i Borlänge. Nu vill statsminister Stefan Löfven skärpa lagen kring sexualbrott.

15 våldtäkter och ett 40-tal anmälningar om sexuellt ofredande har anmälts efter helgens musikfestivaler Bråvalla och Putte i parken i Värmland. Det yngst offret var 12 år, och  över hälften av sommarens festivaler återstår. Nu vill statsminister Stefan Löfven att lagen stramas åt.

– Vi ska se över sexualbrottslagstiftningen. Vi håller på att titta på det nu och har en utredning igång där vi också tittar på möjlighet till samtyckeslag, säger säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han poängterar också myndigheternas  ansvar.

– Sedan är det viktigt också att vi fortsätter att se till så att polis, åklagare och andra myndigheter blir bättre på att utreda de här brotten så att vi ser till att faktiskt fälla de här förövarna. Det är fullständigt oacceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.