Statsminister Löfven med sina livvakter i Almedalen. Foto: TT

Analys: Löfven vill visa att han nobbar eliten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När statsminister Stefan Löfven nobbar politikerveckan i Almedalen i sommar handlar det i huvudsak om signalpolitik. Han vill markera avstånd till det politiska etablissemanget.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På sin facebook-sida skriver statsministern att han i stället vill träffa arbetslösa, pensionärer som har svårt att få vardagen att gå ihop och människor som arbetar när andra har ledigt. Det är naturligtvis förnämligt av statsministern att vilja göra det. Men det hade han förstås kunnat göra vilken annan vecka som helst i sommar.

Prioriterar vanliga människor

Att han väljer att göra det just under Almedalsveckan beror på att han vill skicka en signal till väljarna om att han prioriterar vanliga människor utanför storstäderna framför att hålla tal inför vad som ofta uppfattas som den politiska eliten.

Ändå ska vi komma ihåg att publiken i Almedalen långt ifrån enbart består av en politisk elit. Ingen annan gång under ett år håller en svensk partiledare tal inför en större publik. Visst är partimedlemmar, politiska tjänstemän, konsulter och journalister överrepresenterade i publiken, men här samlas också många andra politiskt intresserade.

Taktiskt lyckat drag

I tider när det så kallade etablissemanget ifrågasätts allt mer och där motsättningarna ökar mellan stad och land är det säkert ett taktiskt lyckat drag av statsministern att göra så här. Regeringens ambition är ju att visa att man tar vanligt folks oro på allvar och att man vill lyssna på väljarna. Just nu befinner sig statsministern på en resa i landet där han besöker ett antal mindre och medelstora samhällen. Det är en liknande resa han ska göra under politikerveckan i sommar.

Ytterst handlar det här om en strategi för att möta populismen, som får mycket av sin näring genom kritik av upplevda eliter. Hur lyckosam denna strategi är återstår dock att se. Risken finns ju att statsministern själv med sitt agerande faktiskt underblåser denna syn. Och det är inte säkert att en sådan debatt i slutänden gynnar Socialdemokraterna, det parti som oftast haft den politiska makten i det moderna Sverige.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.