Stefan Sydberg (M), fritidsutskottet i Kiruna kommun, tycker att det är rimligt med avgift då spåren kostar en miljon kronor att preparera. Foto: Thommy Johansson/SVT

Samtliga skidspår i Kiruna kan få avgift

Uppdaterad
Publicerad

Inför den här vintersäsongen började Kiruna kommun ta betalt för skidspåren vid Matojärvi idrottsplats. Nu ser man över möjligheten att avgiftsbelägga samtliga skidspår som prepareras och underhålls.

Avgiften för ett årskort på Matojärvi kostar i dag 500 kronor under vintern. Lägger du till ytterligare en hundring får du även åka på sommaren.

Med det nya förslaget, där alla preparerade skidspår avgiftsbeläggs, kan prisbilden ändras.

– Priset kan bli lägre för då når vi fler skidåkare, säger Stefan Sydberg (M), ordförande i fritidsutskottet.

”Inte orimligt att ta en liten avgift”

Fritidsförvaltningen bereder ärendet just nu och exakt vad det nya priset blir är inte klart. Från Matojärvi idrottsplats får kommunen i dag in runt 70 000 kronor.

– Det kostar drygt en miljon kronor att preparera skidspåren. Det är inte orimligt när kommunen går in med en så stor kostnad att ta ut en liten avgift av de som nyttjar spåren, säger Sydberg.

I klippet hör du Stefan Sydberg om att avgiftsbelägga alla skidspår, och om det finns något alternativ till förslaget.

Skidspåren vid Matojärvi idrottsplats har dragit in ungefär 70 000 kronor under premiärsäsongen. Foto: Thommy Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.