Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dottern Emmie Ottosson och mamma My Ottosson känner en ovisshet över att utredningen ännu inte har startat trots passerad väntetid. Foto: Cajsa Sjöbeck/SVT

Emmie, 11, väntar fortfarande på utredning: ”Stort frågetecken”

Uppdaterad
Publicerad

I februari 2021 fick Emmie Ottosson, 11, från Karlshamn en beviljad utredning för neuropsykiatriska diagnoser på BUP i Blekinge. Sedan dess har hon stått i kö för att starta utredningen och har ännu inte kallats eller fått någon vidare information – trots att väntetiden har passerats.

Emmie Ottosson har sedan länge haft starka känslor och förstår ibland inte varför hon agerar som hon gör. Efter bedömningssamtal med utredningsenheten på barn- och ungdomspsykiatrin i Blekinge i fjol blev hon beviljad en NPF-utredning.

Nu har väntetiden på 18 månader passerat och ännu har BUP inte återkommit om när utredningen ska börja.

– Det är som ett stort frågetecken just nu. Om man får hjälp kanske de kan säga vad man kan göra för att situationen ska bli bättre, säger Emmie Ottosson.

Väntetiden påverkar familjen

Mamma My Ottosson berättar hur dottern nästan har glömt bort utredningen då det har gått så lång tid sedan BUP senast hade kontakt med familjen. Hon hade önskat att väntetiden var kortare och hon upplever att ovissheten påverkar dotterns mående.

Hör mer om Emmie Ottossons väntan på utredning i klippet ovan.

Ungefär 100 000 svenskar har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Det innebär att hjärnan fungerar annorlunda vilket leder till olika kognitiva svårigheter. I begreppet NPF ryms diagnoserna ADHD, ADD, autismspektrumstörning, språk­störning och Tourettes syndrom.

Källa: Hjärnfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.