15-åringen som hamnade i bråk med bussföraren berättar sin bild av händelsen. Både 15-åringen och föraren har polisanmält. Foto: SVT

15-åringen om bråket: ”Känner mig inte trygg med att åka buss”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp tonåringar hamnade i bråk med en busschaufför under onsdagen. En 15-åring har polisanmälts av föraren och 15-åringen har i sin tur anmält föraren. SVT Nyheter har träffat tonåringen som berättar sin bild av vad som hände på bussen.

Tidigt på onsdagseftermiddagen var ett gäng tonåringar på väg till centrum från sin skola. Enligt 15-åringen skojade kompisarna med varandra och störde inga av de andra resenärerna.

Men bussföraren ville att 15-åringen skulle lämna bussen.

– Han tog mig i armen och släpade ut mig, säger tonåringen.

I klippet, filmat med mobil inifrån bussen, ser man hur föraren och 15-åringen bråkar utanför bussen. Bussföraren säger ”flytta hem till ditt jävla land”. 15-åringen berättar om sin reaktion på kommentaren.

– Vadå mitt hemland, jag är född i Sverige. Jag fattar inte att man ska gå på utseende för att jag har svart hår.

Har pratat med trafikchefen

I videon hörs några av de provokationer som tonåringarna utsatte föraren för. Andra resenärer på bussen berättar att de förstod att föraren tappade tålamodet.

Andra på bussen menar att ni provocerade föraren?

Provocera och provocera, vi stod och skojade med kompisarna, säger 15-åringen.

Så ni sa inget till busschauffören?

– Så som jag uppfattade det så störde vi inte någon.

Vittnen till händelsen har dock uppgett att resenären ifråga bråkade på bussen, sparkade på en annan – och spottade mot chauffören när han blev tillsagd.

– Jag åkte med mina små barn, och de blev lite skärrade. Jag förstår att chauffören blev arg när de inte gjorde som de sa. Men sen sa chauffören saker som inte var lämpliga, säger Sandra Orrgren, som satt på bussen.

Under torsdagen besökte 15-åringen Bergkvarabuss och pratade med trafikchefen Mats Knutsson om händelsen. 15-åringens föräldrar har även polisanmält föraren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.