I videon hör du om hur sjukvården i Blekinge ber studenter, pensionerade medarbetare och privatpersoner om hjälp Foto: TT/SVT

Så många Blekingeläkare jobbade över 200 övertidstimmar 2019

Uppdaterad
Publicerad

En sammanställning som SVT Nyheter har gjort visar på ett omfattande övertidsarbete för landets läkare. Mest övertid i Blekinge hade den läkare som jobbade 473 övertidstimmar under förra året.

Under förra året jobbade över 1 000 läkare i landet mer än arbetstidslagen tillåter. Det visar en sammanställning som SVT Nyheter har gjort.  I Blekinge jobbade 13 läkare över 200 övertidstimmar och tre läkare över 400 övertidstimmar, med 473 timmar som topp.

Enligt Jonas Kullberg, HR-direktör vid Region Blekinge, är det här ett problem som funnits i många år.

– Vi jobbar hela tiden med att försöka hålla övertiden på en rimlig nivå, i samarbete med läkarföreningen och medarbetarna, säger han.

Läkare som kan ta jour och beredskap

Jonas Kullberg menar att övertiden beror på svårigheter med att bemanna vissa delar av verksamheten.

– Det finns bara ett visst antal läkare som kan ta jour och beredskap, så vi måste fördela passen på dem. Det är de läkarna som berörs mest av övertiden, säger Jonas Kullberg.

Arbetstidslagen tillåter 200 timmar allmän övertid under ett kalenderår.

– Vill man gå över den tiden görs en lokal överenskommelse om ett ökat uttag och då förhandlar vi med det lokala fackförbundet, säger Jonas Kullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.