16 olika från hemtjänsten – på två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Gamla som har hemtjänst ska känna igen den personal som kommer. Ändå tvingas äldre i Karlskrona på två veckor möta i snitt 16 olika ansikten när de ska duscha och gå på toaletten.

I Karlskrona har 1 500 personer hjälp av hemtjänst. Socialstyrelsen mäter personalkontinuteten varje år och Karlskronas hemtjänst har fått goda betyg. Men de senaste två åren har något hänt.

Siffror från Socialstyrelsen visar att de gamla får hjälp av i snitt 16 olika personer under en period på två veckor. Det är nästan dubbelt så många personer som det var 2011.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

– Det är inte rätt mot vikarien, inte mot den ordinarie personalen och definitivt inte rätt mot den gamle, säger Lisbeth Bengtsson, undersköterska och grundare av Facebookgruppen Vi som är äldrevården i Karlskrona.

Lisbeth Bengtsson jobbar inte bara själv inom omsorgen. Hon har även sett på nära håll hur den fungerar när hennes mamma hade hjälp av hemtjänst. Mamman reagerade kraftigt när det kom ny personal och ibland var hon tveksam till att ens öppna dörren.

– Hon ville inte släppa in. Det var hennes personliga utrymme och kände sig nästan kränkt, säger Lisbeth Bengtsson.

Vårdpersonalen har sin förklaring till vad den drastiska försämringen beror på. De tror bland annat att timvikariernas anställningsform kan spela in.

– Vi är inte anställda på ett enda ställe, utan i Karlskrona kommun. Ena dagen kan vi vara i Holmsjö och nästa inne i stan och då blir det många ansikten, säger Selma Matthiasdottir, undersköterska.

En annan förklaring kan vara att gamla bor kvar längre i hemmet idag. Därmed är de äldre och har ett större omvårdnadsbehov som kräver mer personal.

– Vi måste titta närmare på detta, säger Jan-Åke Nordin (M), ordförande i äldrenämnden.

Kommunens mål med hemtjänsten är att de gamla ska känna den personal som hjälper dem i hemmet. Frågan är vad som behövs göras för att tryggheten och kontinuiteten ska bli bättre.

– Vi måste få en utökad budget inom äldreomsorgen, säger Selma Matthiasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet