Lina Baldenäs är död

Uppdaterad
Publicerad

Cancersjuka Lina Baldenäs som blev känd genom sin kamp mot köerna inom cancervården har avlidit. Hon blev 33 år.

Det var omöjligt att stå oberörd inför Lina Baldenäs. Hon blev riksbekant i samband SVT Nyheters granskning av cancerköerna i januari. Rakt och ärligt berättade hon om ångesten över att behöva vänta på att få vård när varje timme som går kan vara livsavgörande.

Hennes historia blev startskottet för en het debatt om väntetider. För första gången gick läkare ut och bekräftade att cancerköerna skördade liv. I början av april gav regeringen ett löfte om två miljarder kronor för att korta cancerköerna. Ett löfte som ska infrias efter valet. Lina Baldenäs var inte imponerad.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

– Jag förstår inte varför man måste vänta med det. Varför man inte kan börja nu? Läkarna är fullständigt utarbetade och jag har aldrig sett en sjuksköterska gå hem i tid, sa Lina Baldenäs till SVT Nyheter i en intervju den 6 april 2014 då hon var inlagd på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kämpade in i det sista

För Lina Baldenäs var det redan för sent, vilket hon visste. Ändå fortsatte hon in i det sista att höja rösten för de patienter som skulle komma efter henne. Hon startade också en insamling för människor som fått det svårt ekonomiskt på grund av cancersjukdom, och delade ut presentkort på matkassar.

Lina Baldenäs var en mycket sjuk trebarnsmamma med en imponerande styrka. Osjälviskhet var hennes signum, och nu hennes eftermäle.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet