S lovar heltidsarbete i vården

Uppdaterad
Publicerad

Alla som arbetar inom offentlig vård och omsorg ska ha rätt till heltidsarbete om socialdemokraterna vinner valet. Det lovar partiledare Stefan Löfven.

–Jag levererar något bättre än en lag. Jag levererar ett kollektivavtal, sade han i Ekots lördagsintervju.

–Vinner Socialdemokraterna valet i höst, också i våra kommuner och landsting och vi får majoritet i Sveriges Kommuner och Landsting, då kommer vi att sätta oss på arbetsgivarsidan. Där kommer vi rikta oss till Kommunal och säga: vi vill teckna ett nationellt kollektivavtal där heltid blir norm, sade Löfven.

Val 2014

”Snabbare än lagstiftning”

Socialdemokraterna beslutade redan på kongressen 2011 om en lag om rätt till heltid, men nu ändrar partiet taktik.

Att verka för att kommunerna skriver avtal om rätt till heltid för anställda i kommunerna är ett snabbare sätt än att lagstifta, enligt Löfven.

Partiet lovar även att alla som önskar ska slippa att jobba delade skift, det vill säga både morgon och kväll med paus emellan.

Enligt S-ledaren ger förslaget inte ökade kostnader. Det handlar om hur verksamheten organiseras.

– Det är dyrt i dag att hålla på att ta in och ut folk. Det ska läras upp nya människor och det finns en kostnad behäftad med det också, säger Löfven till SVT.

I privat driven välfärdsverksamhet ska rätt till heltid ingå som ett krav från kommunerna när tjänster köps in, enligt S-ledaren. Åtgärder ska också till för att de delade turerna i bland annat vården ska försvinna.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill inte kommentera Löfvéns löfte  med motiveringen att man inte kommenterar enskilda partiers utspel.

Välkomnas

Kommunal välkomnar dock beskedet.

– Väldigt välkomna besked, säger LO-förbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström som ser löftet om ett kollektivavtal för heltid som norm och åtgärder för att komma ifrån de delade turerna som ”ett vinnande koncept”.

– Och ett nationellt kollektivavtal mellan parterna kan vara väl så starkt som en lag, säger Annelie Nordström.

– Vad vi saknar är en stark reglering av visstidsanställningar, säger Nordström som nyligen beskrev det som skamligt att S inte har kommit till skott efter sitt kongressbeslut från 2001 där rätt till heltid beslöts vara en fråga att driva.

Oväntat

Annelie Nordström säger att Stefan Löfven ”surrade” lite om rätt till heltid på första maj och att samtal länge pågått i frågan, men att utspelet skulle komma nu var inte väntat.

Hon är övertygad om att Feministiskt initiativs och Vänsterpartiets tal om frågan har skyndat på S-ledningen.

M: Löfven överger svenska modellen

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är kritisk.

– Det jag är förvånad över är att Stefan Löfven med detta besked överger den svenska modellen, det vill säga där arbetsmarknadens parter sköter den här typen av förhandlingar när det handlar om kollektivavtal. Nu vill han helt plötsligt att politiken ska sköta det och det hänger inte ihop.

– Det finns en påtaglig risk att han flyttar stora kostnader till kommun och landsting. Det leder till minskat löneutrymme för anställda i offentlig sektor och riskerar att leda till stora budgetunderskott, säger Kent Persson till SVT.

Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl, också biträdande partisekreterare, ser flera problem med S-förslaget. Ett är att landstingen och kommunerna kan få svårt med planeringen och att det skulle kunna leda till att färre får arbete.

– Landstingen måste räkna med fler heltider även om alla anställda inte kommer att vilja ha det och då kan de inte anställa deltider heller, säger Ådahl som också undrar lite hur Stefan Löfven kan lova vad SKL ska göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet